La Generalitat no actuarà amb l'ós Goiat fins que tanqui un protocol amb altres administracions

El dtor.gral.de Polítiques Ambientals Ferran Miralles
EUROPA PRESS
Publicat 14/9/2018 12:52:22CET

L'ós fa 27 atacs en el que va d'any amb un comportament "anòmal" amb els cavalls

BARCELONA, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha defensat aquest divendres la seva actuació en la gestió de la reintroducció de l'ós al Pirineu, i ha assegurat que no prendrà mesures amb l'ós Goiat fins que no s'aprovi un protocol amb altres administracions de l'Estat amb competències al Pirineu per fixar uns criteris tècnics sobre com procedir davant certs comportaments anòmals dels animals.

En roda de premsa, el director general de Polítiques Ambientals i Mitjà Natural, Ferran Miralles, ha remarcat que els tècnics han de consensuar els criteris tècnics per intervenir quan sigui necessari amb totes les garanties, ja sigui amb Goiat --introduït el juny del 2016-- o en un futur, i "no es faci res en calent".

El director general no ha donat un termini per tenir aprovat el protocol, els tècnics del qual de diferents comunitats pirinenques van fer una primera reunió al juliol a Lleida i hauria d'aprovar-se per les administracions i el Govern central, encara que considera que hauria d'estar "aclarit" aquesta tardor.

A 31 d'agost, l'ós Goiat --que duu un GPS que permet saber-ne la posició-- havia dut a terme 27 atacs --12 a Catalunya i 15 a França--, amb un resultat de 22 ovelles mortes, una cabra, nou cavalls i vuit ruscs d'abelles, i suposa un percentatge d'entre el 30% i el 40% dels danys produïts per animals.

DEPREDACIÓ SELECTIVA

Miralles ha afirmat que és un animal amb un "comportament anòmal" amb els cavalls, que és una espècie que habitualment no rep atacs de l'ós encara que no és excepcional, perquè a Itàlia es va donar un cas semblant, però ha dit que Goiat no té problemes d'agressivitat, sinó de depredació selectiva.

Ha explicat que Goiat es troba a França des de mitjans de juliol, i ha sostingut que si segueix el seu patró tornarà a l'Aran a la tardor, moment en el qual volen capturar-lo per canviar la bateria del GPS que duu.

Ha dit que l'ós bru genera pocs perills a l'espècie humana, i ha posat com a exemple que el 21 d'agost un jove es va trobar una óssa amb tres cadells a Montgarri, "la situació més perillosa", però que en veure que l'excursionista es va girar, l'óssa se'n va anar.

DEFENSA DE LA GESTIÓ

La Generalitat ha defensat la seva gestió del programa de reintroducció de l'ós bru, que va iniciar el 1996 per evitar-ne l'extinció al Pirineu i no té "reculada" amb una xifra actual de 43 exemplars, davant les crítiques procedents del territori tant de sectors ramaders com animalista.

514 OVELLES MORTES PER GOSSOS

Miralles ha subratllat que la Generalitat destina gran part de les seves polítiques a afavorir la cohabitació de l'ós amb el sector ramader, al qual ha admès que l'animal li suposa "una molèstia més, que genera molta emoció", i ha recordat que a Catalunya els gossos assilvestrats van matar 514 ovelles, una xifra molt superior a les que van matar els óssos.

Ha recordat que la Generalitat indemnitza els atacs al bestiar i, en el cas de l'oví, oferta gratuïtament agrupar a sis emplaçaments de l'Aran i el Pallars les cabanyes amb vigilància 24 hores durant uns mesos: "No es pot dir que l'administració s'hi ha inhibit", ha subratllat Miralles, qui ha dit que també hi ha grups de vigilància per seguir l'animal sobre el terreny.

Respecte el programa Piroslife 2015-2018, amb un pressupost de 2,4 milions d'euros, ha afirmat que la gran partida (35%) es dedica a la prevenció de danys a la ramaderia i als equips de seguiment de l'ós i suport als ramaders (29%), seguida de la sensibilització i informació (14%).

Ha afirmat que la Comissió Europea, que assumeix el 75% del programa, fa una inspecció cada sis mesos i en finalitzar el programa, aquest any --encara que alguna actuació es farà el 2019--, durà a terme una auditoria.

Miralles ha deixat clar que, una vegada acabi el Piroslife, la Generalitat mantindrà el compromís amb la prevenció i la reintroducció de l'ós al Pirineu, i ha calculat que hi destinarà mig milió d'euros anuals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.