Publicat 28/6/2019 13:03:53 +02:00CET

La Generalitat manté l'avís preventiu per contaminació a Catalunya

Vista De Barcelona Donis de Collserola. Contaminació.
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat manté aquest divendres activat l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica que es va declarar aquest dimarts a Catalunya, ha informat el departament en un comunicat.

La mesura es pren pels nivells "moderadament elevats" de contaminació per partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), al qual se suma aquest divendres els nivells moderats de diòxid de nitrogen (NO2) en la conurbació de Barcelona.

L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament, i l'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants.

Entre Sant Joan i aquest dijous s'han produït set superacions del valor límit diari de PM10 en les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), i el de diòxid de nitrogen va superar aquest dijous el llindar de 160 micrograms per metre cúbic en els punts de mesura de Barcelonaa (Eixample i Gràcia) i Terrassa.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu i aquest dissabte valorarà si és necessari activar un episodi de contaminació per partícules --que no comporta la restricció de vehicles--, per diòxid de nitrogen --que si la comportaria-- o desactivar l'avís preventiu.

L'objectiu de l'avís preventiu és indicar en els panells lluminosos de les principals xarxes viàries que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania de prioritzar el transport públic, notificar les activitats industrials que activin els protocols de treball previstos i recomanar als municipis que parin o redueixin les activitats o obres amb materials polsegosos.