Publicat 29/6/2019 13:00:18 +02:00CET

La Generalitat manté l'avís per contaminació atmosfèrica a tota Catalunya

Façana del Palau de la Generalitat
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat manté activat l'avís preventiu de contaminació atmosfèrica que es va declarar el dimarts a tota Catalunya, per nivells "moderadament elevats de partícules en suspensió" PM10, al que es va afegir el divendres un avís per nivells moderats de diòxid de nitrogen a la conurbació de Barcelona.

En un comunicat aquest dissabte, he informat que els avisos preventius són la fase prèvia al possible episodi ambiental, i no significa que s'hagi de produir necessàriament.

L'avís preventiu s'activa per reduir les emissions contaminants i comporta advertiments lluminosos en els principals eixos viaris i informar la ciutadania perquè prioritzi usar el transport públic davant el privat.

També es notifica les activitats industrials i obres públiques que activin els protocols de treball previstos per a aquests casos i es recomana els municipis que parin o redueixin les activitats o obres amb materials polsegosos.

Davant aquesta situació, l'entitat Ecologistes en Acció ha demanat en un comunicat aquest dissabte que es restringeixi de forma permanent el trànsit per protegir la salut de la ciutadania.

SUPERACIONS DE NIVELL DE CONTAMINACIÓ

Entre el dilluns i el divendres s'han produït 24 superacions del valor límit diari de PM10 en les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya, i dotze van ser el divendres a cinc punts de Barcelona ciutat, Juneda, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, dos punts de Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Perpètua de Mogoda.

En el cas de diòxid de nitrogen, el divendres es van superar els 160 micrograms per metre cúbic en quatre punts de Barcelona ciutat i a Sant Adrià de Besòs, ha informat la Generalitat.

A més d'aquests dos contaminants, l'ozó troposfèric també presenta "valors molt elevats".