Publicat 18/10/2020 10:26

La Generalitat lidera un projecte de cooperació internacional i esport de la Unesco

El Pla de Kazan de la Unesco, en el qual participa la Generalitat, cerca fomentar l'esport com a eina per al desenvolupament sostenible, l'ajuda humanitria i la pau.
UNESCO

"L'esport pot jugar un paper en la prevenció de conflictes", ha explicat Manel Vila

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha assumit aquest octubre el lideratge d'un projecte de cooperació internacional i esport de la Unesco, en el marc del Pla d'Acció de Kazan, l'objectiu del qual és potenciar l'esport com un motor del desenvolupament sostenible i de la pau.

En una entrevista amb Europa Press, el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Manel Vila, ha destacat el valor de l'esport com un element d'inclusió, diplomcia o socialització, i per treballar la igualtat de gnere.

"L'esport, a més, també pot jugar un paper en la prevenció de conflictes i en el post-conflicte: societats que han estat molt enfrontades, a partir de la prctica de l'esport, són capaces de refer relacions personals", ha afegit Vila.

Concretament, Catalunya s'encarregar de l'Acció 5 del Pla de Kazan, que consisteix en l'elaboració d'una plataforma d'intercanvi d'informació transnacional sobre polítiques públiques d'esport i activitat física.

A més de la Generalitat, participen en el Pla de Kazan de la Unesco l'Institut de Tecnologia Tralee d'Irlanda, el Secretariat de la Commonwealth, el Consell d'Europa i el Govern de Sussa, que lideraran les altres quatre accions del projecte.

UNA PLATAFORMA VIRTUAL

El director general de Cooperació al Desenvolupament ha explicat que "l'encrrec de la Unesco és crear una base de dades fcil i accessible per tothom on la gent pugui penjar les seves experincies d'xit amb uns criteris de replicabilitat".

La plataforma, que comptar amb una pgina web, permetr que governs, associacions, clubs esportius i ONGs coneguin i comparteixin idees de cooperació al desenvolupament mitjanant l'esport: des de partits amistosos entre antics rivals, a programes que promocionin la participació de la dona en l'esport, ha exemplificat Vila.

A més, la Generalitat vol crear un manual de bones prctiques i aprofitar per celebrar al 2021 un segon congrés internacional d'esport i cooperació al desenvolupament --el primer es va organitzar a Barcelona a l'octubre del 2019-- en qu experts, institucions i ONGs es puguin trobar, debatre i compartir experincies.

Vila ha explicat que la implicació del Govern en el Pla de Kazan s'emmarca en l'Agenda 2030 de la Generalitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per també en un "replantejament de la seva política de cooperació", que vol adaptar-se als canvis que est vivint l'ajuda humanitria i involucrar-se més en els projectes.

"La 'repartidora' es va acabar fa temps. El que fem ara és constatar projectes amb les ONGs", ha afirmat Vila, que ha afegit que aquest canvi d'enfocament, i l'inters per l'esport com a eina de desenvolupament, va ser una aposta personal de l'exconseller d'Afers Exteriors i Relacions Internacionals i Transparncia, Raül Romeva.

EL PODER DE L'ESPORT

Vila va treballar en els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 i en projectes de cooperació a Sarajevo (Bsnia i Hercegovina) durant i després de la guerra, i considera que l'esport "és un dels elements més inclusius que existeixen" i suposa una gran eina de pau.

Com a exemple, cita les treves durant la Guerra Civil a El Salvador quan se celebrava el Mundial de Futbol del 1982, o el campionat de tenis taula que va desbloquejar les relacions entre els Estats Units i la Xina, o la participació conjunta de les dues Corees en els Jocs Olímpics d'hivern del 2018.

Un altre exemple és el cas de les nenes raptades a Nigria per l'organització terrorista Boko Haram: "Quan van ser alliberades, les nenes no parlaven. Ara, a partir de dos equips de futbol, han comenat a socialitzar. I grcies a córrer i jugar han pogut trencar el seu silenci", ha recordat Vila.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés