La Generalitat lamenta que el TC no contempli un acord europeu en decidir sobre l'aranès

TC
EUROPA PRESS
Publicat 13/2/2018 14:48:34CET

Defensa que l'aranès és llengua oficial i el parla el 55% a Aran

BARCELONA, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura de la Generalitat ha lamentat aquest dimarts que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la l'expressió 'preferent' sobre l'aranès "no té en compte la Carta Europea per a les Llengües Regionals o Minoritàries" que estableix la protecció d'aquestes llengües i va ser ratificada per l'Estat el 2001.

En un comunicat, el departament ha defensat que l'aranès "disposa d'una oficialitat regulada" per la Llei del 2010 de l'occità, aranès a Aran, i que el TC ha mantingut que sigui llengua d'ús normal en els àmbits en els quals especifica la normal.

També ha recordat que respon a la impugnació formulada per l'Estat el 2011, quan presidia el Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.

El Govern ha defensat que el 80,7% de la població a Aran entén la llengua, mentre que el 55,6% la sap parlar i el 34,9% la sap escriure, segons l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població de l'any 2013.

La Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria de Cultura impulsa des del 2017 una línia de subvencions per fomentar aquest idioma, a més de donar suport a polítiques de foment de l'occità al costat de l'Institut d'Estudis Aranesi, l'Académia aranesa dera llengua occitana (IEA), els cursos del Conselh Generau D'Aran i els del Cercle d'Agermanament Occità-Català a Catalunya.

ARTICLES IMPUGNATS

Aquest dilluns, el lle del TC va declarar inconstitucional i nul·la l'expressió "preferent" sobre l'ús de l'aranès que es regula en diversos preceptes de la Llei 35/2010 de l'Occità, aranès en Arán.

Concretament, va considerar nul·la i inconstitucional la paraula "preferent" de l'article 2.3 a); l'incís "i ha d'atorgar-li una posició preferent" de l'article 5.4; i la paraula "preferentment" dels articles 5.7 i 6.5 de la Llei recorreguda.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.