Publicat 05/02/2019 19:01

La Generalitat invertir 750.000 euros a agilitar la valoració de la dependncia i discapacitat

Una infermera fa el seguiment infermer a persones grans
A.CREUS Y A.GARCÍA / BANC D'IMATGES INFERMERES

Augmentar el personal i es faran valoracions d'ofici en casos crnics

BARCELONA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat posar en marxa un "pla de xoc" per reduir les llistes d'espera per a les valoracions de discapacitat i de dependncia i consistir en una inversió addicional aquest 2018 de més de 750.000 euros.

En un comunicat aquest dimarts, el departament ha adms que la normativa estableix que el termini de valoració no ha de superar els tres mesos, per actualment la mitjana est al voltant dels cinc mesos en la dependncia i ascendeix a sis per a les valoracions de discapacitat.

Per revertir aquesta situació, el pla de xoc proposar incrementar aquest any el personal encarregat de les valoracions de dependncia en zones en qu els terminis d'espera són més elevats, com les comarques del Valls Occidental, el Valls Oriental i el Maresme (Barcelona).

En nens depenents, també mirar de millorar-ne l'atenció i reduir-ne les valoracions continuades en els casos amb carcter provisional per poder-les transformar en permanents en els casos de malalties greus.

En l'mbit de la discapacitat, s'augmentar el 2019 els professionals i les valoracions dels equips territorials i s'articular correspondncies amb les valoracions de dependncia perqu les persones més grans de 65 anys no hagin de fer per duplicat les valoracions de discapacitat quan tenen un grau de dependncia reconegut.

També es reduiran les valoracions provisionals reiterades, tant en nens com en adults crnics, mentre que es faran valoracions d'ofici en determinades patologies a partir d'informes mdics de salut oficials.

BAREM ÚNIC

La Generalitat insta el Ministeri de Sanitat i Serveis Socials a accelerar els treballs per establir el barem únic de valoració de la dependncia i la discapacitat, que permetr potenciar la multidisciplinarietat dels equips actuals de valoració, crear sinergies i augmentar la capacitat.

Actualment la Conselleria destina més de 13 milions d'euros a aquestes valoracions, que han vist més pressió per l'entrada en el sistema de 60.000 usuaris de grau i a partir del juliol, així com per als equips municipals que elaboren els Plans Individuals d'Atenció (PIA).

A Barcelona, s'ha previst una aportació econmica de 300.000 euros anuals al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, per agilitar els PIA.

Un total d'11.194 persones van morir entre el 2013 i el 2017 sense poder accedir a una prestació per dependncia a Catalunya, i actualment n'hi ha 18.438 en llista d'espera per a una residncia de gent gran finanada públicament, segons les xifres del departament.

En un comunicat, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) va criticar que les persones grans "no estan rebent la importncia que mereixen", com mostren aquestes xifres, i va demanar reduir les llistes d'espera a través de la Prestació econmica vinculada al servei (PEVS).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés