Publicat 07/08/2019 14:30CET

La Generalitat insta els ens locals a treballar en acords sobre pobresa energtica

Luz, bombeta
EUROPA PRESS - Archivo

Endesa va plantejar a les administracions cobrir al 50% el deute a Catalunya

BARCELONA, 7 ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat ha instat administracions, diputacions i ajuntaments a analitzar la proposta d'Endesa de cofinanar la meitat del deute energtic per a persones en situació de vulnerabilitat social, han informat a Europa Press fonts del departament.

Ha celebrat que la companyia energtica "hagi decidit afrontar la lluita contra la pobresa energtica", després que el gener del 2017 les distribudores elctriques comptessin amb la proposta de conveni amb les administracions públiques perqu les empreses subministradores s'adhereixin a la lluita contra la pobresa energtica.

"Agram la bona predisposició d'Endesa per signar convenis i instem l'empresa i la resta d'administracions a signar-los", fruit d'acords i consensos que permetin concretar accions i compromisos, ha afegit.

Malgrat que la Conselleria d'Empresa va ser la que va signar els convenis amb les distribudores i els va posar damunt la taula el 2017, la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies és la que té la partida i coordina les accions en matria de pobresa energtica.

Disposa d'una partida pressupostria de 10 milions d'euros per fer front als deutes que han contret les famílies en situació de vulnerabilitat amb les empreses subministradores.

HO COORDINA ASSUMPTES SOCIALS

El mateix departament assumeix la tasca de coordinació amb els serveis municipals de benestar social per acreditar la situació de vulnerabilitat de les llars.

L'Ajuntament de Barcelona ha exigit a la Generalitat que lideri la signatura de convenis per combatre la pobresa energtica, com va demanar al febrer, més de dos anys després d'acordar entre administracions el desenvolupament de la Llei 24/2015 i de definir el tipus de conveni amb les subministradores, ha dit a Europa Press.

En declaracions a Europa Press, la companyia s'ha reafirmat en la seva posició de dialogar amb els diferents agents per aplicar la Llei catalana 24/2015 de mesures urgents contra l'emergncia d'habitatge i pobresa energtica i per donar una solució a les persones vulnerables "abans del proper hivern", i liquidar totalment el seu deute.

25.000 PERSONES VULNERABLES

La companyia té detectades prop de 25.000 persones vulnerables a Catalunya a través dels serveis socials, i que sumen un deute de més de 21 milions d'euros a 30 de juny del 2019, assenyalava la companyia en un comunicat dijous passat.

"D'aquestes, només el 30% s'ha beneficiat de les ajudes i descomptes del nou Bo Social que es va aprovar a finals de l'any 2017", i afegia que totes aquestes persones vulnerables continuen acumulant deute --tant si s'han acollit el Bo Social com si no--.

Davant d'aix, plantejava, "sobre la base del respecte a la legalitat establerta", un compromís amb les administracions públiques per liquidar el deute pendent generat fins ara i evitar la interrupció de subministraments.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés