Publicat 01/09/2020 20:05

La Generalitat iniciarà la propera setmana cribratges en treballadors de residències

El secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon, en roda de premsa
GOVERN

   Argimon insisteix a reduir la interacció social per diu que la situació no és la d'abril

   BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Salut de la Generalitat iniciar la setmana que ve cribratges a treballadors de residncies de gent gran, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

   Ha dit que el virus entra en recintes tancats, com poden ser les residncies, "des de la comunitat", per la qual cosa es far aquests cribratges als treballadors per intentar tallar cadenes de transmissió que es poguessin produir.

   Parallelament, Argimon ha advocat per fer una "reflexió per flexibilitzar més" les visites als pacients de les residncies, mantenint un equilibri amb les mesures per evitar que hi hagi rebrots.

   El secretari de Salut Pública ha assegurat que la situació epidemiolgica a Catalunya és d'estabilitat, per no vol dir que sigui bona, encara que ha deixat clar que malgrat que el risc de rebrot --situat en 190,74-- és similar en xifra al que podia haver-hi a l'abril, la situació és diferent: "No estem en la situació del mes d'abril".

   El coordinador de la unitat de seguiment de covid-19, Jacobo Mendioroz, ha dit que al mar i abril es veien casos greus, que eren als quals es feien les PCR, per que ara es detecten asimptomtics i rebrots majoritriament de lleus, encara que ha advertit que a la llarga hi haur casos greus.

   Argimon ha insistit en la necessitat de reduir la interacció social perqu la situació no se soluciona només amb cribratges i resolucions, ha instat a pensar si cada trobada és estrictament necessria, i ha advertit que a Catalunya li queda "molt camí per recórrer".

   "Hem de ser capaos de fer disminuir la corba i que no estigui estable", ha dit Argimon, assenyalant que aquesta setmana es mantindran tests massius en diverses poblacions catalans, i que de les més de 46.000 PCR que s'han realitzat en els mateixos, un 2,2% han resultat positives.

   El secretari de Salut Pública ha assegurat que l'important "no és tant la quantitat de cribratges que es facin, sinó garantir que l'allament es faci i de forma correcta".

"PART DE LA SOLUCIÓ"

   La investigadora del grup Biocomsc de la Universitat Politcnica de Catalunya (UPC) Clara Prats ha subratllat, després de l'anlisi de diversos cribratges en poblacions catalanes, que "no és l'única solució, sinó que és part de la solució", ja que han d'anar acompanyats de les mesures de prevenció i les quarentenes per aconseguir reduir la transmissió.

   Ha explicat que serveixen per "treure de la circulació" a asimptomtics i tallar la pujada de contagis, per que mantenir una tendncia a la baixa no solament s'aconsegueix amb els cribratges, sinó que depn de factors com les quarentenes.

   Prats ha dit que els cribratges són un tallafocs que redueix momentniament la circulació del virus en zones d'alta incidncia, per que cal mantenir les mesures d'higiene, de distncia i estudiar els contactes per que el virus "hi continua sent".

   Preguntat per quina mesura seria l'adequada per als pares que hagin de cuidar als seus fills en quarentena, Argimon ha demanat al Govern central que s'aclareixi i ha subratllat que la inversió en prevenció pot ser molt beneficiosa per a la salut pública.

   Argimon ha explicat que l'aplicació Radar Covid est en fase d'integració, i ha dit que la campanya de la grip est previst que aquest any s'avanci a una data que ser entre el 15 i el 19 d'octubre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés