Publicat 24/05/2020 12:39CET

Generalitat i Govern central tenen converses "fluïdes" sobre l'encaix de l'ingrés vital i la RGC

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chakir  El Homrani, després d'una entrevista d'Europa Press
David Zorrakino - Europa Press

El Homrani: "Es reforça" que subministradores assumeixin més del 50% del deute acumulat de pobresa energètica

BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat i el Govern central mantenen converses "fluïdes" des de fa setmanes sobre l'encaix del nou ingrés mínim vital i la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), prestació que ja compta amb uns 127.700 beneficiaris i una nòmina mensual de més de 31 milions d'euros.

En una entrevista d'Europa Press, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha considerat l'ingrés mínim vital com "una política necessària i positiva que es construeixi", però ha posat el focus en com tenir en compte les diferents prestacions que ara existeixen en diferents autonomies, com Euskadi i València, a més de Catalunya.

"Hem desenvolupat eines, i el que no té cap sentit és que el nou ingrés mínim vital no es parli amb les diferents rendes mínimes, garantides i de tot tipus que s'han situat en els territoris", ha defensat.

El Homrani considera que tot sembla apuntar a que l'Executiu central accepta les diferents "mirades" que li han plantejat, com que la RGC segueixi sent subsidiària i es busqui una manera de complementar-la i compatibilitzar amb l'ingrés mínim vital, que es preveu que s'aprovi en el proper Consell de Ministres i arribi a 850.000 llars.

També ha dit que han traslladat al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions la necessitat de tenir "mecanismes molt flexibles" per passar beneficiaris d'una prestació a una altra i després poder complementar-los.

Sobre la gestió de l'ingrés mínim vital, el conseller ha proposat contemplar un mecanisme similar al de les prestacions no contributives, que són de l'Estat però gestiona la Generalitat: "Pot ser una altra via".

"PASSOS ENDAVANT" PER A LA RGC

Si el disseny final de l'ingrés mínim vital inclou els suggeriments que ha anat fent la Generalitat, El Homrani defensa que la nova prestació ha de servir per "donar alguns passos endavant" amb la RGC, que incorpora en nòmina 1.600 noves altes al maig.

"El que crec que que hauria de ser l'interès conjunt del Govern de l'Estat i del Govern de la Generalitat és ampliar la capacitat de cobertura per tots els costats, però, fins que veiem la lletra petita, no ho sabrem", considera.

Per això s'ha volgut mostrar prudent sobre com s'acabarà resolent l'ingrés mínim vital i la seva relació amb la RGC, "fins que vegi el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) definitiu".

FACTURA DE POBRESA ENERGÈTICA

El Homrani ha afirmat que, amb l'impacte que està tenint la crisi del coronavirus, "es reforça" la posició de la Generalitat i altres administracions perquè les subministradores de llum i gas assumeixin més del 50% del deute acumulat de famílies amb pobresa energètica a Catalunya en un eventual acord institucional.

"Tindrem encara més elements sobre la taula que reforcin la postura de les administracions públiques", i ha afegit que les companyies que gestionen aquests serveis bàsics han de ser conscients que la situació és encara més complexa ara.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés