El Homrani: "Es refora" que subministradores assumeixin més del 50% del deute acumulat de pobresa energtica
BARCELONA, 24 maig (EUROPA PRESS) -
La Generalitat i el Govern central mantenen converses "fludes" des de fa setmanes sobre l'encaix del nou ingrés mínim vital i la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), prestació que ja compta amb uns 127.700 beneficiaris i una nmina mensual de més de 31 milions d'euros.
En una entrevista d'Europa Press, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha considerat l'ingrés mínim vital com "una política necessria i positiva que es construeixi", per ha posat el focus en com tenir en compte les diferents prestacions que ara existeixen en diferents autonomies, com Euskadi i Valncia, a més de Catalunya.
"Hem desenvolupat eines, i el que no té cap sentit és que el nou ingrés mínim vital no es parli amb les diferents rendes mínimes, garantides i de tot tipus que s'han situat en els territoris", ha defensat.
El Homrani considera que tot sembla apuntar a que l'Executiu central accepta les diferents "mirades" que li han plantejat, com que la RGC segueixi sent subsidiria i es busqui una manera de complementar-la i compatibilitzar amb l'ingrés mínim vital, que es preveu que s'aprovi en el proper Consell de Ministres i arribi a 850.000 llars.
També ha dit que han traslladat al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions la necessitat de tenir "mecanismes molt flexibles" per passar beneficiaris d'una prestació a una altra i després poder complementar-los.
Sobre la gestió de l'ingrés mínim vital, el conseller ha proposat contemplar un mecanisme similar al de les prestacions no contributives, que són de l'Estat per gestiona la Generalitat: "Pot ser una altra via".
"PASSOS ENDAVANT" PER A LA RGC
Si el disseny final de l'ingrés mínim vital inclou els suggeriments que ha anat fent la Generalitat, El Homrani defensa que la nova prestació ha de servir per "donar alguns passos endavant" amb la RGC, que incorpora en nmina 1.600 noves altes al maig.
"El que crec que que hauria de ser l'inters conjunt del Govern de l'Estat i del Govern de la Generalitat és ampliar la capacitat de cobertura per tots els costats, per, fins que veiem la lletra petita, no ho sabrem", considera.
Per aix s'ha volgut mostrar prudent sobre com s'acabar resolent l'ingrés mínim vital i la seva relació amb la RGC, "fins que vegi el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) definitiu".
FACTURA DE POBRESA ENERGTICA
El Homrani ha afirmat que, amb l'impacte que est tenint la crisi del coronavirus, "es refora" la posició de la Generalitat i altres administracions perqu les subministradores de llum i gas assumeixin més del 50% del deute acumulat de famílies amb pobresa energtica a Catalunya en un eventual acord institucional.
"Tindrem encara més elements sobre la taula que reforcin la postura de les administracions públiques", i ha afegit que les companyies que gestionen aquests serveis bsics han de ser conscients que la situació és encara més complexa ara.