Publicat 21/11/2019 18:05:45 +01:00CET

La Generalitat forma presos per conscienciar-los d'actituds masclistes

La Conselleria de Justícia, Ester Capella, en una sessió formativa contra el masclisme a la presó de Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires (Barcelona).
CONSELLERIA DE JUSTICIA

La reincidència a Catalunya per violència de gènere és d'un 25%

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Justícia de la Generalitat ha iniciat un programa formatiu a les presons catalanes per conscienciar els interns d'actituds masclistes, i simulen situacions de la vida real, entre d'altres activitats, ha informat el departament en un comunicat.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assistit aquest dijous a una d'aquestes sessions al centre penitenciari de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), en el marc del programa pilot que també s'està aplicant a la presó de Puig dels Basses de Figueres (Girona).

L'objectiu de la Conselleria és estendre el projecte a la resta de presons catalanes i les següents a fer-ho seran Mas d'Enric, el Catllar (Tarragona), i Ponent, a Lleida.

Les activitats inclouen la projecció d'anuncis o pel·lícules, i lectures de contes i notícies reals, amb l'objectiu que els presos "revisin les seves relacions familiars i de parella, reflexionin sobre el valor de la dona i siguin conscients dels micromasclismes".

Els participants es comprometen a un canvi d'actitud i a promoure aquest mateix canvi en el seu entorn, dins i fora de la presó, en aspectes com el respecte a la realitat LGTBI.

Les sessions estan dissenyades pels referents de gènere, que són professionals que vetllen per aplicar la perspectiva de gènere en la tasca amb els interns i en la feina del personal del centre, en cadascun dels quals hi ha dos d'aquests referents.

DESTINATARIS

El programa està dirigit a homes interns que s'acullin voluntàriament i no són presos condemnats per delictes de violència masclista, perquè en aquests casos ja hi ha programes de tractament específics.

L'inici del programa coincideix amb els deu anys de l'aplicació de programes específics dirigits a presos per delictes de violència masclista.

En aquesta dècada, han rebut tractament 2.627 interns dels 5.224 que en aquest temps han ingressat a la presó amb alguna causa de violència de gènere --en un 70% dels casos, el motiu principal de la condemna va ser aquest delicte--.

La reincidència a Catalunya per delictes de violència de gènere és d'un 25%, per sota de les dades de reincidència general, que és del 30%, segons el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

Actualment hi ha 601 interns per violència de gènere i 1.142 presos tenen alguna causa relacionada amb la violència masclista entre els delictes pels quals compleixen condemna.