Publicat 12/8/2020 18:07:46 +02:00CET

La Generalitat farà cribatges massius als barris de Torrebaró i Besòs de Barcelona

Material disposat per realitzar PCR de diagnòstic de Covid-19.
EDUARDO SANZ/EUROPA PRESS

   L'estratègia s'està implementant aquest dimecres a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona)

   BARCELONA, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat farà cribatges massius per detectar casos de coronavirus mitjançant test PCR en dos barris de Barcelona aquest cap de setmana: el de Torre Baró i el de Besòs-Maresme.

   Així ho han indicat aquest dimecres fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat, que en les últimes setmanes ha dut a terme la mateixa estratègia en localitats com Ripollet, Terrassa, Sabadell, Granollers i Mollet del Vallès (Barcelona).

   La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest dimecres el Centre d'Atenció Primària (CAP) del barri de Llatí, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), on també s'estan recollint mostres per fer PCR amb l'objectiu de detectar casos asimptomàtics a la localitat.

   Tant en aquest barri com en el de Fondo, a la mateixa localitat barcelonina, s'espera realitzar entre 5.000 i 8.000 test PCR: "L'important de la intervenció és que els resultats ens donin eines per gestionar bé aquesta epidèmia", ha explicat la consellera.

   Vergés ha explicat que cada intervenció s'està adaptant a les característiques de cada ciutat, i ha anunciat que, donada la complexitat tècnica del sistema, donaran més informació sobre el procediment a seguir a Barcelona quan s'hagin estudiat totes les possibilitats.

   A Santa Coloma, per exemple, el mètode utilitzat al barri de Llatí ha estat el de cridar els veïns carrer per carrer per evitar cues a les carpes del SEM i agilitar les proves; però a Ripollet es va dur a terme una estratègia porta a porta, i a Sabadell i Terrassa amb llocs centralitzats.

INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA

   L'alcaldessa de Santa Coloma, Nuria Parlon, que ha comparegut davant els mitjans al costat de la consellera Vergés, ha celebrat la iniciativa, així com el treball conjunt d'ambdues administracions i la implicació de tots els agents socials del territori: mediadors, Protecció Civil, Creu Roja i sanitaris.

   També ha valorat la possibilitat que dona l'estratègia de cribatges massius per "treballar els mecanismes de prevenció amb la població", i ha afirmat que fomentar l'ús de la mascareta, el rentat de mans i la distància social és clau per evitar contagis.

   En la mateixa línia, Vergés ha recordat que totes les persones amb símptomes de Covid-19 o test PCR positiu han de quedar-se a casa: "No serveix de res fer proves si després no tenim la capacitat entre tots i totes que es puguin complir les quarentenes".