Publicat 04/03/2016 11:34CET

La Generalitat exigeix implicació als Estats per acollir els refugiats

La consellera de Trabajo, Dolors Bassa, en Girona
EUROPA PRESS

Nou comunitats autònomes demanen al Govern espanyol que assumeixi la seva responsabilitat activament

BARCELONA, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Ocupació, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha exigit aquest divendres la implicació de tots els Estats en l'acollida de persones refugiades davant de la situació d'emergència humanitària a l'Europa oriental, i ha assegurat que el Govern vol treballar activament, després de "mesos d'inacció", desacords i avenços molt pobres entre els membres de la UE.

Bassa ha consensuat una declaració conjunta amb els seus homòlegs d'Aragó, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Navarra, Astúries i el País Valencià, que faran arribar al Govern estatal, ha anunciat la Conselleria aquest divendres en un comunicat.

Els nou governs autonòmics han dirigit sis peticions al central, al qual han exigit que posi en marxa els recursos econòmics necessaris i els procediments administratius adequats per assumir proactivament la part de responsabilitat que li correspongui per abordar aquesta situació.

"Ha arribat el moment de fer un pas endavant i de dir molt clar que la solidaritat amb els refugiats no pot esperar més", ha sostingut la consellera, i ha admès la necessitat d'estar a l'altura de les circumstàncies sense més excuses ni dilacions.

DEBATRE LA POLÍTICA D'ASIL

Han reclamat una convocatòria urgent de la Conferència Sectorial d'Immigració en la qual debatre un nou model de política d'asil, i han reiterat la seva disposició a col·laborar en l'acollida i la integració social dels refugiats que puguin arribar, tant d'Europa com en la seva reassignació directa des dels camps, i a aportar els recursos necessaris, en el marc de les seves competències.

S'han dirigit a les institucions i governs europeus per demanar més implicació en l'atenció a persones que estan i han estat desplaçades per conflictes bèl·lics especialment violents i sagnants.

Han apel·lat al desbloqueig dels procediments que permetin l'arribada segura i la seva distribució adequada pel territori europeu, davant del qual Bassa ha observat que el dret al refugi està emparat per la Convenció de Ginerbra.

COMPETÈNCIES DE LES CA

Bassa ha recordat que, tot i que la concessió de l'estatus de refugiat és una competència exclusiva de l'Estat, l'acollida i la integració de les persones immigrades pertany a la Generalitat.

La llei 12/2009 que regula el refugi preveu que les CA gestionin els serveis i programes específicament destinats als sol·licitants d'asil a través dels seus àmbits competencials en formació d'adults, execució de polítiques d'ocupació, ensenyament, salut i serveis socials, ha apuntat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés