Publicat 31/5/2019 12:27:24CET

La Generalitat evitarà convocar actes després de les 18 hores i fomentarà el teletreball

La Generalitat evitarà actes públics després de les 18.00 i fomentarà el teletreball
EUROPA PRESS

BARCELONA, 31 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat deixarà de convocar actes públics més tard de les 18.00 hores i promourà el teletreball entre els seus funcionaris com a exemple per fomentar la Reforma Horària entre els sectors públics i privats i des de la "responsabilitat que té l'administració per liderar" transformacions socials, ha explicat el president del Govern, Quim Torra.

En un acte aquest divendres, en el qual s'ha constituït la Comissió de Seguiment de la Reforma Horària, Torra ha explicat que es tracta de mesures que s'incorporaran "de manera progressiva al llarg de la legislatura" a través de la Conselleria de la Presidència, i que aprovaran el proper dimarts en el Consell Executiu juntament amb d'altres accions i recomanacions.

Entre aquestes, hi figura la voluntat de canviar els sopars de representació institucional per esmorzars i dinars, evitar convocar reunions més tard de les 16.00 i amb les 18.00 com a hora final, i promoure el tancament dels edificis públics no més tard de les 20.00.

Amb la finalitat de garantir els drets dels treballadors, blindaran la desconnexió digital d'aquests quan s'acabi la jornada laboral, a més d'impulsar una flexibilització amb "un model propi de teletreball, a través de la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública, com una nova manera de treballar dins de l'administració de la Generalitat, que trenqui amb el model vell que té en compte poc més que la presència i no la feina".

Ha explicat que es contemplarà la consecució d'objectius, i que negocien el projecte amb representants sindicals i es concretarà en un decret en el segon semestre d'aquest any, alhora que crearan espais de 'coworking' i nous entorns de treball i un nou format de direcció.

Torra ha explicat que la reforma manté l'horitzó de ser implementada el 2025, i ha destacat que no només aconseguirà hàbits més saludables, sinó que també canviarà la manera d'entendre el temps, i ha recordat com, en un període en el qual va viure a Suïssa, va rebre una trucada per comunicar-li que la reunió es retardava 5 minuts, cosa que el va sorprendre: "Vaig descobrir que la gestió del temps és la gestió del respecte, sobretot del temps dels altres".

El director de l'Oficina per la Reforma Horària de la Generalitat, Alexis Serra, ha explicat que entre el juny i novembre d'aquest any s'iniciarà un procés de concertació social, treballant de manera sectorial a prioritzar les mesures del Pacte de la Reforma Horària i traçar-ne les línies principals, amb la finalitat de començar a aplicar-la a principis del 2020.

Preveuen validar aquest pla de transició 2020-2021 al novembre d'aquest any, amb la previsió d'aprovar-lo al desembre a Consell Executiu: "És temps de no perdre temps", ha afirmat, defensant que l'estratègia portarà a promoure la flexibilització dels horaris i fomentar la conciliació personal i familiar, entre d'altres mesures.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat: "És un repte de país i per tant necessita el suport i necessita l'impuls de tothom, però sobretot de totes les administracions publiques", perquè s'hi pugui sumar després el sector privat, i ha assegurat que culminarà en una societat més integradora, sobretot transformant rols de dones i homes de manera més equitativa.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha remarcat el compromís del Govern per la reforma i ha defensat que "un país digitalment avançat necessita una administració" que també ho estigui i uns horaris i models de treball propis del segle XXI.

En l'acte han mantingut una conversa l'escriptor Màrius Serra i la sociòloga Cristina Sánchez, en la qual Serra ha reflexionat sobre que "la vida és temps" i cal ser sobirà d'aquest temps, en lloc de ser dominat per aquest.

Ha alertat que es parteix d'un marc mental en el qual fer les coses tard estava ben vist, tancar el bar tènia cert prestigi social: "Hi havia una equació perversa que el culturalitzava i deia: és que som llatins, som lliures", però després hi ha països llatins com Itàlia en els quals es dina a les 13.00 hores, per la qual cosa no és cert.

La sociòloga ha advocat per una utilització del temps compactada, que eviti l'"omplir forats" actual, i ha alertat que el teletreball té la problemàtica que dificulta la separació dels temps, com ha succeït tradicionalment amb les dones que treballen des de casa, i per això ha remarcat la necessitat de ser conscients de com es fa el canvi.