Publicat 7/2/2019 10:38:36CET

La Generalitat espera 30.000 folis de l'arxiu de Salamanca en litigi al Suprem

Ple del Parlament
EUROPA PRESS

Borrs titlla de "surrealista" el manifest contra el trasllat de documentació a Catalunya

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borrs, ha assegurat aquest dijous que l'arxiu de Salamanca "segueix tenint uns 30.000 folis la reclamació dels quals ha estat aprovada per la Generalitat" per que est pendent de resoldre's al Tribunal Suprem (TS) per un recurs interposat per l'exministre d'Educació, Cultura i Esports Íñigo Méndez de Vigo (PP).

"Encara esperem que el TS es pronunci, per ja entenem que té molta feina intentant quadrar el cercle de la rebellió i la sedició", ha dit en el ple del Parlament en resposta a una interpellació de JxCat.

Borrs ha defensat que la Generalitat no ha deixat de rebre sollicituds de reclamació i ha xifrat en 1,48 milions els folis retornats a Catalunya des de l'arxiu general de la Guerra Civil Espanyola: "Les xifres són escruixidores, ens parlen d'un espoli colossal".

Ha reconegut que no han pogut contactar amb els propietaris d'uns 59.000 documents, per ha garantit que el Govern s'esforar per fer-ne efectiva la restitució.

La consellera ha criticat el "manifest surrealista" impulsat per l'Associació Salvar l'Arxiu de Salamanca contra la tornada dels documents, i ha retret al candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou, que l'hagi signat.

"Es tracta de restituir per dignitat una documentació que pertany al poble i a les seves institucions", ha sentenciat, i ha negat la quantitat de documentació que l'entitat de Salamanca afirma que s'ha traslladat a Catalunya.

"S'han tret de la mniga que la Generalitat s'ha emportat 400.000 documents de l'Arxiu de Salamanca. Que els espoliats hagin de passar per espoliadors és ridícul", ha indicat.