Publicat 11/12/2015 13:16

La Generalitat i entitats acorden un codi de contractació "ètica" de serveis assistencials

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat i entitats del sector de serveis d'atenció a les persones han signat aquest divendres un codi de bones pràctiques de contractació pública, en què els criteris "ètics" i socials prevaldran sobre el preu, amb la finalitat de garantir la qualitat dels serveis prestats i el respecte a les condicions laborals dels treballadors.

En declaracions als mitjans, la directora de l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat, Teresa Pitarch, ha assegurat que "millorarà la qualitat de la contractació al no donar-se importància al preu del servei", que no superarà el 40% dels criteris per a la seva adjudicació, i com a mínim el 60% seran aspectes socials.

Es tracta d'un catàleg d'orientacions i pautes a seguir en la tramitació dels expedients de contractació, dirigit tant als òrgans contractants com el conjunt d'operadors econòmics que participen en les licitacions.

Involucra al voltant de 10.000 entitats, amb l'objectiu de garantir que tots els salaris estiguin en condicions de treball digne, per sobre dels convenis col·lectius, evitant que es produeixin baixades temeràries dels preus, ha observat Pitarch.

També es valorarà, per sobre del preu, que les empreses tinguin plans d'igualtat de gènere, que fomentin polítiques de conciliació laboral i familiar, i que es protegeixin col·lectius de difícil inserció laboral, per la qual cosa Pitarch ha valorat l'acord com un impuls de les polítiques socials més enllà de les polítiques directes del Govern.

La vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat que aquest acord constitueix una "política de contractació" i es convertirà en una instrucció d'aplicació en la Generalitat, que afronta el repte de fer-ho extensiu a l'administració local, per la qual cosa ho compartiran amb les entitats ACM i la FMC.

PRECARIETAT LABORAL

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual, ha valorat positivament que a partir d'ara es faci "contractació social", ja que en les licitacions de concursos el preu pesa molt --en alguns casos, fins al 80%--, i que es marquin línies vermelles d'actuació.

El líder de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha observat que es tracta d'un sector "precari", en què hi ha molts contractes a temps parcial i sous baixos, i ha destacat que cal millorar les condicions dels treballadors perquè no es ressenti la qualitat del servei.

El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha qualificat el codi de "decisiu" perquè es recuperi la decència, i ha afirmat que segueixen treballant en una llei que inclogui totes les administracions catalanes, i no només la Generalitat, fet en el que ha coincidit Gallego, que ha recalcat la necessitat de portar l'acord a l'àmbit local.

En la seva elaboració han treballat associacions empresarials, col·legis professionals, els sindicats CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya, i les principals entitats del sector social, entre les quals hi ha la Confederació, la Patronal del Tercer Sector Social, l'Associació d'Empreses d'Ajuda a Domicili Estatal (Asade) i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés