Publicat 29/03/2021 17:19CET

La Generalitat i Endesa acorden condonar el deute a 35.500 famílies per 38,7 milions

Els consellers Ramon Tremosa i Chakir el Homrani i el director de Relacions Institucionals i Regulació d'Endesa, José Casas Marín
David Zorrakino - Europa Press

Endesa valora molt positivament el pacte i l'APE diu que estarà "vigilant"

BARCELONA, 29 mar� (EUROPA PRESS) -

La Generalitat i Endesa han signat un acord que condona el deute per pobresa energètica a 35.518 famílies vulnerables i que ascendeix a 38,7 milions d'euros, han anunciat aquest dilluns el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies i el titular d'Empresa, Chakir el Homrani i Ramon Tremosa.

En una roda de premsa, El Homrani ha dit que era un "objectiu de legislatura" després d'aprovar la llei 24/2015 de mesures urgents contra l'emergència habitacional i energètica, i que l'acord també contempla que les situacions de vulnerabilitat energètica no es repeteixin ni s'acudeixi a la via judicial per reclamar el deute.

La companyia elèctrica assumeix tot el deute del 2015 al 2018 i la meitat del que es va generar del 2019 al 2020; i l'altra meitat del deute generat del 2019 al 2020 l'assumiran les administracions (un 75% la Generalitat i un 25% les administracions supralocals): les administracions assumeixen 10,6 milions dels 38,7.

"És un dia per estar contents", ha dit El Homrani, per a qui es posa fi a una indefinició i buit legal i es genera un sistema que contempla la llei 24/2015 i que ha estat fruit de més de dos anys de treball conjunt.

El conseller ha subratllat que, a més de l'acord entre el Govern i Endesa per condonar el deute, s'estableix un conveni regulador de futur perquè no es repeteixi la situació en les famílies que tinguin l'informe preceptiu de vulnerabilitat i un protocol d'intencions per la corresponsabilitat i cooperació, que més endavant serà interadministratiu.

SEGURETAT JURÍDICA

El Homrani ha explicat que el conveni s'anirà renovant anualment i que l'acord permet defensar els drets dels consumidors i oferir seguretat jurídica a totes les famílies que compten amb l'informe de serveis socials.

Ha subratllat que aquest acord evita que es pugui reclamar a les famílies als tribunals, una pràctica que considera "abusiva", i que suposa que Endesa renuncia a aquesta via i promocionarà el bo social, farà auditories energètiques gratuïtes a les llars vulnerables i instal·larà comptadors temporals.

"PASSOS" AMB ALTRES COMPANYIES

El Homrani també ha dit que es necessitava un model d'acord amb una empresa i que la Generalitat ara començarà "els passos" amb altres companyies subministradores per aconseguir convenis del mateix tipus.

Ramon Tremosa ha celebrat que es desencalli la situació: "Es crea un compromís, un precedent, una seguretat jurídica i s'evita la judicialització creixent d'impagaments de rebuts que creen més processos judicials".

"La qualitat humana d'una societat es mesura en com es tracta les persones vulnerables", ha afegit el conseller, i ha afirmat que l'acord amb Endesa permetrà encarar les converses amb altres empreses subministradores.

BARCELONA I DIPUTACIONS

La tinent d'alcalde de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha explicat que Barcelona concentra 7.500 de les més de 35.000 famílies que es beneficiaran d'aquest protocol, i ha alertat que la pobresa energètica afecta un 10% dels habitants de la ciutat.

La presidenta de l'Àrea de Cohesió Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha detallat que es faran càrrec de part del deute a 275 municipis de la província, que ascendeix a uns 1,6 milions d'euros, després de signar un acord que també han subscrit la presidenta de la de Tarragona, Noemí Llauradó, el de Lleida, Joan Talarn, i el de Girona, Miquel Noguer.

BUESA (ENDESA): ACORDS "MOLT POSITIUS"

La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha valorat "molt positivament" els acords, ha agraït la feina i l'esforç que han suposat per a totes les parts, i ha assegurat que és un ajut econòmic directe per a les famílies vulnerables.

"Ens emplacem per posar-nos a treballar perquè els ajuts arribin de manera ràpida per als que més ho necessiten", i ha destacat el paper dels equips dels serveis socials de tot Catalunya per gestionar la realitat de les famílies vulnerables.

ENTITATS SOCIALS

La portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) --una de les promotores de la llei 24/2015--, Maria Campuzano, ha qualificat l'acord d'històric i ha titllat de claudicació que Endesa assumeixi el 73% del deute, la qual cosa hagués vist "impensable" fa uns anys.

Considera que l'acord és un pas endavant, però que l'aliança estarà "vigilant" perquè es compleixi, que no es produeixin més talls de subministrament i que es confirmi a les famílies vulnerables que s'ha condonat el seu deute, i ha afegit que no descansarà per aconseguir acords similars amb altres subministradores.

TAULA DEL TERCER SECTOR

La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha celebrat que s'hagi aconseguit un acord "extremadament necessari", i ha advertit que el coronavirus està agreujant la situació de les famílies que ja tenien problemes prepandemia.

Ha augurat que la xifra de 35.000 famílies vulnerables "pujarà en els propers mesos", però que amb aquest conveni es fa un pas endavant, més enllà del bo social i els ajuts que han prestat els ajuntaments i les entitats.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés