Publicat 25/5/2020 21:01:18 +02:00CET

La Generalitat demanarà unificar les tres regions sanitàries de Barcelona en la desescalada

Baix Llobregat, Sant Just Desvern, àrea metropolitana, A-2, B-23, Sant Feliu de Llobregat, El Prat de Llobregat, Sant Boi, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Torrellas
EUROPA PRESS - Archivo

   Proposa que Girona i la Catalunya Central passin a la fase 2

   BARCELONA, 25 maig (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Salut de la Generalitat demanarà al Ministeri de Sanitat unificar des del dilluns 1 de juny les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Sud, després que el comitè tècnic del Procicat hagi avalat la proposta en considerar que les tres tenen "una evolució epidemiològica semblant".

   Si s'aprova, les tres formaran "una única regió" sanitària, per la qual cosa es permetrà la mobilitat entre tots els municipis de les regions sanitàries de Barcelona, segons un comunicat de la Conselleria, que puntualitza que la proposta està pendent d'enviar, previsiblement entre aquest dilluns i dimarts.

   La Conselleria considera que les tres regions han de mantenir-se de moment en fase 1, i defensa que la seva unificació permetrà "esponjar l'alta densitat a Barcelona".

   Per elaborar aquesta proposta, s'ha tingut en compte un informe d'ISGlobal que atribueix un "caràcter prioritari" als desplaçaments per anar a la feina, accedir a serveis i, especialment, a espais naturals per a fer activitats a l'aire lliure.

   Amb tot, l'informe recorda que la mobilitat ha de mantenir-se "sempre que sigui possible, a l'àrea més local per a aquelles activitats quotidianes i serveis de proximitat", ha destacat la Conselleria.

   En paral·lel, la Generalitat proposa fer una "gestió adequada dels sistemes i infraestructures de transport per garantir una mobilitat segura amb una disminució del risc de transmissió", acompanyada d'una estratègia de difusió de recomanacions per evitar contagis.

   PROPOSTES PER A la FASE 2

   En una proposta enviada aquest dilluns al Ministeri de Sanitat, la Generalitat ha demanat que les regions sanitàries de Girona i Catalunya central passin a la fase 2, la qual cosa inclou les àrees de gestió assistencial de l'Alt Penedès i el Garraf (Barcelona).

   Si el Ministeri estima aquesta proposta --també avalada pel Procicat--, aquests territoris s'unirien a l'Alt Pirineu i Aran, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona, ja en fase 2.

   Les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Sud es mantindran en fase 1, al costat de Lleida.

   Per plantejar els canvis de fase, la Generalitat ha tingut en compte "l'evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic" --sobretot, la incidència de nous casos i la taxa de reproducció efectiva--.

   També s'ha valorat "l'impuls donat a l'atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i seguiment de casos" mitjançant proves PCR.

CANVIS PER FASES

   En la fase 2, només es manté la franja horària destinada als majors de 70 anys, i es reprenen parcialment activitats restringides en la fase anterior, encara que amb limitacions d'aforament en restaurants i grans superfícies.

   Poden obrir els cinemes, els teatres i els equipaments culturals amb manteniment de les mesures de seguretat i higiene, i a més de funerals i enterraments es poden celebrar casaments --encara que amb restriccions en el nombre de convidats--.

FASE 1

   Als territoris en fase 1 poden obrir les terrasses, amb la meitat de l'aforament, i els petits establiments; també estan permeses les reunions de fins a 10 persones.

   Es poden celebrar espectacles culturals amb fins a 30 persones assegudes en espais tancats, i fins a 200 en espais oberts, a més d'obrir museus sempre que no arribin a un terç de la seva capacitat.

   A més, està permès viatjar a la segona residència si està dins de la mateixa regió sanitària, i en els municipis amb menys de 10.000 habitants i una densitat de població menor a 100 habitants per quilòmetre quadrat s'han relaxat les restriccions en vigor --per exemple, suprimint les franges horàries per passejar, fer esport i sortir amb nens--.