Publicat 1/7/2019 15:23:51 +02:00CET

La Generalitat declara episodi per alta contaminació de partícules a tot Catalunya

contaminació
PIXABAY - Archivo

L'AMB i l'Ajuntament de Barcelona activen el protocol d'acció

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha declarat aquest dilluns episodi per alta contaminació per partícules PM 10 a tot Catalunya i manté actiu l'avís preventiu per NO2 en els 40 municipis de la zona de protecció especial (ZPE) de l'ambient atmosfèric.

Segons ha informat aquest dilluns en un comunicat, el departament durà a terme un seguiment de l'evolució dels nivells i informarà del seu estat cada dia, fins que finalitzi l'episodi per partícules, que no comportarà restriccions de trànsit, i l'avís preventiu per NO2.

La decisió l'ha pres la Direcció general de Qualitat ambiental i Canvi Climàtic tenint en compte tant les dades registrades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica des del 24 de juny de 2019, com de les previsions dels models de dispersió de contaminants que disposa la Conselleria.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Barcelona també han activat el protocol d'actuació davant aquest fet, han informat tots dos en sengles comunicats.

El vicepresident de Medi ambient de l'AMB, Eloi Badia, i el vicepresident de Mobilitat i Transport, Antoni Poveda, han enviat a tots els ajuntaments l'activació de les mesures previstes que passen per detenir les activitats polsegudes en les obres, per exemple.

També preveu tapar correctament amb lones protectores els vehicles i material d'obra que pugui generar pols en el cas d'ensorraments o moviments de terra, l'augment d'aplicació de les mesures obligatòries de reg i la posada en marxa de mesures descrites en plans d'acció individuals.

El consistori barceloní ha anunciat el reg de parcs i places no asfaltats i un augment del reg amb aigua freàtica a les principals vies de la ciutat i la supressió de l'ús de manxons en tots els serveis de neteja i jardineria, a més de consells dirigits a la població general.

31 SUPERACIONS DES DE SANT JOAN

Des de Sant Joan s'han registrat 31 superacions del valor límit diari de PM10 en 15 punts de mesurament i la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 micròmetres per metre cúbic durant la jornada d'aquest dilluns.

L'activació està prevista dins del Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire, i recomana la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta i utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, entre d'altres.