Actualitzat 13/03/2015 11:52

Generalitat i Biblioteca de Catalunya difonen el patrimoni editorial català en un portal

F.Mascarell, E.Serra, S.Vila-Sanjuán y P.Tixis
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Cultura de la Generalitat, la Biblioteca de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya han posat en marxa un portal per visibilitzar i difondre el patrimoni editorial català per la seva anàlisi i investigació, més enllà de la mera conservació, ha anunciat aquest divendres el conseller Ferran Mascarell en roda de premsa.

   L'objectiu és "expressar i mostrar en el seu conjunt" tot el que es té en un treball viu i creixent en el futur, ha assenyalat el conseller, que ha agraït la col·laboració desinteressada del periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán en aquest projecte, que permet buscar fitxes per editors i autors, creadors i intel·lectuals editats.

   Mascarell ha celebrat que aquest portal hagi arribat en un moment de canvi del sector, pel relleu d'editors i els canvis tecnològics, i ha recalcat que la iniciativa contribuirà a "enfortir" el sector editorial català.

   La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, ha subratllat que es tracta d'un "altaveu" d'aquest patrimoni a través d'internet, amb la finalitat de posar el focus en el fons de patrimoni editorial que descriu els fons i facilita que siguin investigables.

   El portal conté 27 registres d'editorials, quatre editors literaris i 591 registres d'editats --524 autors i 67 il·lustradors--, a més de 289 col·leccions, 36 premis, 27 revistes i 291 imatges il·lustrades.

   Totes les editorials introduïdes en el portal tenen seu a Catalunya, mentre que els editats poden tenir procedències i orígens molt diversos, si bé en tots els casos s'informa de la localització dels fons quan s'ha pogut localitzar.

   Aquesta identificació facilita la tasca de recerca de l'investigador i promou la preservació de la memòria dels editors i dels editors, ha explicat la directora de la Biblioteca de Catalunya, que ha dit que estan en negociació amb el Gremi d'Editors de Catalunya per participar activament en el projecte.

REGISTRE EDITORIAL

   El registre de cada editorial recull dades d'identificació, com nom, lloc i dades de producció, una breu presentació, localització dels fons, informació relacionada amb l'editorial, selecció d'autors i il·lustradors editats, editors literaris, obres destacades, col·leccions rellevants i premis convocats.

   Vila-Sanjuán, un dels impulsors del projecte, que ha definit com el seu "fill espiritual", ha reivindicat el potencial dels arxius editorials per estudiar la història contemporània, així com l'ús de la història del llibre per estudiar la història cultural, com fan als EUA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés