Publicat 29/11/2015 11:32:18 +01:00CET

La Generalitat avisa que el "col·lapse" en Estrangeria impedeix demanar asil a Barcelona

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El director d'Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, ha criticat que l'oficina d'Estrangeria del Ministeri de l'Interior "està molt col·lapsada" i impedeix sol·licitar asil des de Barcelona als refugiats que ja són al país, perquè no aconsegueixen cita per les cues, i ho ha qualificat d'autèntic problema.

En declaracions a Europa Press, Bosch ha reconegut que el Govern va prometre augmentar la plantilla de l'oficina, però no s'ha fet, i "no pot ser" que algú es quedi sense documentació per una qüestió administrativa.

La sol·licitud d'asil es presenta i recull a les subdelegacions del Govern, que té un termini de sis mesos per donar resposta --en els quals hi ha una tutela social-- i que sol prorrogar-se fins a un límit de 24 mesos.

El coordinador del Comitè d'Ajuda als Refugiats de la Generalitat, Àngel Miret, ha calculat que, a finals de 2015, s'hauran rebut a Catalunya uns 2.000 sol·licitants d'asil aproximadament.

Històricament s'han admès la meitat de les sol·licituds d'asil, "cosa que no significa que passi ara", ha aclarit Miret en declaracions a Europa Press.

Els sol·licitants tenen dret a residència però no a treball, que s'obté en rebre l'admissió com a refugiat segons el procediment habitual, però la UE ha acordat que les persones que procedeixen de Síria, l'Afganistan i Eritrea tenen assegurat el seu reconeixement com a refugiat; la resta de països, com Ucraïna, s'estudia cas per cas.