Publicat 02/11/2014 12:25

La Generalitat apujarà un 25% el cànon a residus per fomentar el reciclatge en municipis

Josep Maria Tost
EUROPA PRESS

Preveu que es tripliqui el 2020, fins a 50 euros, com a mesura d'estímul

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat augmentarà un 25% el cànon que aplica als residus sense reciclar que van a l'abocador, al passar de 15,20 euros per tona aquest any a 19,1 euros el 2015, amb la finalitat de fomentar les polítiques de reciclatge dels municipis catalans.

En una entrevista d'Europa Press, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha explicat que "l'esperit de la mesura és estimular les polítiques de reciclatge i encarir anar a l'abocador".

Segons preveu el nou Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (Precat) que prepara l'ARC, aquesta taxa --va entrar en vigor el 2010 amb 10 euros per tona-- s'anirà incrementant cada any cinc euros, a més de l'IPC, i arribarà als 50 euros el 2020, el que triplicarà el cost del cànon respecte a l'actual.

"Calen estímuls del tipus impositiu. Tenim cinc anys per treballar. És un pacte a llarg termini", ha afirmat Tost en remarcar que el cànon s'ha acordat amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).

La iniciativa també busca acostar-se a la UE en gestió de desfets, ja que els països europeus tenen canons d'entre 60 i 70 euros i els resulta car anar a l'abocador --150 euros la tona--, mentre que a Catalunya són 45 euros per tona.

La UE ha posat com a límit 2020 abans d'aplicar sancions als Estats-membre perquè reciclin de manera selectiva el 50% del total de residus generats, una xifra que a Catalunya és actualment del 38%.

Els ajuntaments paguen aquest impost a partir de la taxa municipal de gestió de residus que s'inclou de manera integrada en el rebut de l'aigua o a l'IBI.

Segons ha aclarit Tost, els municipis podran decidir com repercutir l'increment del cànon al ciutadà: "En teoria hauria de fer-ho al 100% del cost però hi haurà consistoris que ho faran al 60% o 80%".

PAGAMENT PER GENERACIÓ

Tot i que el Precat no inclou el pagament per generació --que cada ciutadà pagui segons les escombraries que generi--, Tost ha dit que cal estendre en un model com aquest que el ciutadà té una tarifa bàsica i com menys residus genera menys paga, ja que el model actual és "injust".

"És bo perquè estimula que la gent recicli i trenca el sostre de vidre d'entre el 30% i el 40% que tenim actualment. Hi ha una part de la població que no recicla i que ho faria si toquéssim la butxaca", ha defensat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés