Actualitzat 25/02/2021 16:29 CET

La Generalitat ampliarà els espais protegits del delta del Llobregat

Archivo - Arxiu - Imatge del delta del Llobregat a Barcelona.
BCL - Archivo

El Govern respon així al requeriment de la CE per la deterioració d'aquest espai natural

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que la Generalitat ampliarà la reserva natural i les zones d'especial protecció per als ocells (ZEPA) del delta del Llobregat (Barcelona), arran de l'expedient de la Comissió Europea (CE) per la deterioració que ha patit l'espai aquests darrers anys.

Ho ha anunciat en una roda de premsa aquest dijous després de la reunió del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, a la qual també han assistit el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Lluís Ridao; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles; la gerent del consorci, María José Albaladejo, i representants dels municipis de la zona.

La CE va obrir el 18 de febrer un procediment d'infracció contra Espanya i va enviar una carta d'emplaçament al Govern central i a la Generalitat per no haver adoptat "prou mesures" per frenar la deterioració del delta del Llobregat, que havia provocat l'expansió de l'Aeroport de Barcelona i el Port, i el desviament del riu.

Calvet ha recordat que l'origen del requeriment de la CE --el procés del qual va arrencar el 2013-- és l'ampliació de dues infraestructures "que són responsabilitat de l'Estat" i que va executar el mateix Govern central, per la qual cosa ha instat l'Estat a donar una resposta a Brussel·les.

La CE ha donat dos mesos a les autoritats espanyoles per "aturar les deficiències" que s'han identificat al Delta; si la resposta de les autoritats no resultés convincent, la CE podria enviar un dictamen motivat, últim pas abans d'elevar el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

LA RESPOSTA CATALANA

Calvet ha indicat que la Generalitat no és aliena al requeriment de la CE i, com a autoritat competent en matèria mediambiental, apostarà per ampliar la reserva natural i les ZEPA, i tramitarà un nou Pla de Protecció del Delta que tindrà "la seva pròpia dotació econòmica".

El conseller ha afirmat que la carta de la CE és una "oportunitat" per millorar la situació de l'espai natural i protegir la biodiversitat de la zona, com també per establir, en les seves paraules, un full de ruta clar en la preservació del delta del Llobregat.

Paral·lelament, Calvet ha anunciat una inversió de 74,3 milions d'euros en tres anys per fer arribar aigua neta al Llobregat, la qual cosa pot millorar la situació mediambiental de l'espai, a més de treballar per rehabilitar les zones humides i millorar el sistema de sanejament.

L'estratègia, ha explicat, s'emmarca en les inversions de l'ACA per fomentar la reutilització de l'aigua i l'economia circular, amb les quals es vol convertir les depuradores catalanes en "ecofàbriques d'aigua renovada", que podrà tornar al riu i als aqüífers, i destinar-se a usos urbans i industrials.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés