Publicat 26/02/2015 18:07

El gel perianual de l'oceà Àrtic es redueix un 75% en vint anys

Expedición ODEN Artic Technology and Research Cruise 2013
Foto: MICHEL ANDRÉ/UPC

BARCELONA, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El gel perianual a l'oceà Àrtic s'ha reduït un 75% en els últims vint anys, segons han alertat aquest dijous científics en el marc d'una trobada a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) sobre el projecte europeu Artic Climate Change, Economy and Society (Access) en què han participat un centenar d'investigadors d'Europa i Rússia.

   Un equip del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha participat en el projecte, i ha estat l'únic representant d'Espanya i del sud d'Europa que forma part de la iniciativa, segons ha informat la UPC en un comunicat.

   Els científics han explicat que la reducció del 75% del gel obre noves rutes marítimes que comporten un estalvi econòmic en el transport de mercaderies internacionals.

   Tot i això, també avisen que té "conseqüències enormes sobre el medi", en comportar més contaminació acústica i atmosfèrica per la intensificació de l'activitat humana a la zona, a més, suposarà un augment del nivell del mar i afectarà el clima mundial.

   Els investigadors consideren que hi ha coneixements i tecnologia suficients per ajudar els polítics a adaptar-se millor als canvis previstos en el planeta, i han recomanat observatoris perquè les activitats humanes a la zona tinguin "el menor efecte possible a l'ecosistema".

   El laboratori català, que té la seva seu al campus de Vilanova i la Geltrú, ha comprovat com la presència del gel, que crea una capa d'aigua de salinitat i densitat diferents, canvia les propietats de propagació del soroll.

   Aquest fet requereix revisar les mesures de mitigació de l'emissió de fonts sonores artificials, ja que podrien causar efectes en els animals a una distància molt més gran que en altres mars del planeta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés