Publicat 16/01/2019 16:08

La Galeria Mayoral rellegeix Tpies avui i reivindica la seva "emocionalitat" en una exposició

Antoni Tpies el 1990
JEAN MARIE DEL MORAL/GALERÍA MAYORAL

Fa una crítica sobre la seva prdua de vigncia a l'acadmia i en els museus del món

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

La Galeria Mayoral de Barcelona s'ha proposat rellegir l'obra de l'artista Antoni Tpies en una exposició que reivindica l'"emocionalitat" de les obres de l'informalista i les fa dialogar amb l'actualitat, han explicat el comissari Arnau Puig, el galerista Jordi Mayoral i el consultor cultural Lluci Homs.

La mostra 'Tpies Avui' inclou 11 pintures de mitj i gran format que comprenen el període del 1958 fins al 2002 i obre els actes commemoratius per festejar els 30 anys de la galeria a la seva seu del Consell de Cent de Barcelona, en qu es podr visitar fins al 13 d'abril.

El filsof i crític d'art Arnau Puig, últim exponent del grup Dau al Set i amic de Tpies, ha destacat la vigncia de Tpies: "Em continua estremint i commovent", i dona pas a la reflexió, ha subratllat.

"La seva histria (la de Tpies) és seva, no és la meva, per les marques i les estelles em provoquen a mi", ha defensat el comissari, que aquest dimecres compleix exultant els 93 anys d'edat.

"Tpies passa decididament a l'informalisme el 1954 i des d'aquest moment i successivament les pintures es converteixen en espais matrics que objectivament no reflecteixen més que el jo del seu autor", ha subratllat.

Ha subratllat que les obres de l'exposició sempre incorporen elements relacionats amb la realitat, sigui objectiva o subjectiva, i amb la tcnica del 'collage' l'artista vol "enganxar" els objectes estimats, benvolguts o que continguin i recordin les experincies personals.

REBUIG DE L'IMPERSONAL I NEUTRE

Al seu parer, aquesta "emoció" també est present en els números, lletres i inscripcions en la superfície pictrica, convenut que Tpies rebutja tot all que pugui ser impersonal i neutre.

La galeria, que considera Tpies com a part del seu ADN, també vol ser un toc d'atenció, una "denúncia" sobre la situació artística que viu l'obra de l'artista en l'actualitat, tant a nivell acadmic com internacional, ha evidenciat Homs.

L'exposició es complementa amb un treball de recerca i un catleg que recull les reflexions dels que han estat els quatre directors de la Fundació Antoni Tpies, i l'actual líder de l'espai d'art, Carles Guerra, fa un diagnstic "especialment cru" de la situació de l'artista.

Segons evidncia a l'entrevista que recull el catleg, Tpies comena a estar absent dels discursos museístics del segle XXI, davant de la qual cosa els impulsors de l'exposició no volen només reivindicar les múltiples lectures de l'artista mort fa set anys, sinó que volen contribuir a visibilizar a les portes de la celebració del seu centenari el 2023.

L'obra de Tpies, que en la galeria comercial es vendr per preus entre els 150.000 i 600.000 euros, gaudeix d'un bon moment al mercat de l'art, si bé els seus discursos acadmics i influncia "no estan a l'altura", ha lamentat Homs.

Puig ha subratllat que si el museu i centre investigador d'art contemporani dedicat a Tpies estigués a una altra ciutat com París o Nova York l'espai estaria sempre ple de cues.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés