Publicat 03/06/2019 18:00

Galàxia Gutenberg recupera el primer llibre d'Eugenio Trías, un èxit en els darrers anys de l'Espanya franquista

Presentació de la reedició de 'La filosofia i la seva ombra' d'Eugenio Trías a la biblioteca madrilenya que porta el seu nom
Oscar Cañas - Europa Press

MADRID, 3 juny (EUROPA PRESS) -

Galxia Gutenberg recupera amb motiu del seu 50 aniversari el llibre 'La filosofia y su sombra', primera obra publicada del filsof Eugenio Trías que el propi autor va considerar un xit en l'poca en qu va ser publicada --l'any 1969, quan el franquisme afrontava la seva recta final a Espanya--.

"Va ser un llibre important, l'any havia comenat calent amb una situació delicada: l'assalt d'estudiants al rectorat de la Universitat de Barcelona. Es va retirar el bust de Franco i aix va ser pitjor, perqu es va declarar l'estat d'excepció i després va venir la detenció d'Enrique Ruano", ha explicat el filsof Miguel Morey, que escriu el prleg de la nova edició.

Per a Jordi Ibáñez, director del Centre d'Estudis Filosfics Eugenio Trías (CEFET), "impressiona molt" que el llibre arribés a publicar-se en aquella data. "Aquesta obra té una importncia histrica, per també genealgica, perqu és el primer llibre de Trías i moltes coses van sortir d'aquí", ha explicat.

El llibre portava la provocació incorporada amb aquesta portada en la qual apareixen filsofs com Plató amb bigotis, emplastres i ulleres. També compta amb l'ancdota que el propi Trías sempre recordava: una errada en l'edició original, en un pargraf que acabava amb un 'Fins aquí Antonio' --en allusió al nom d'un corrector de l'poca--.

'La filosofia y su sombra' va veure la llum amb l'objectiu de "obrir una tercera via" en la filosofia espanyola: el que al seu moment es va conixer com a estructuralisme, per que en realitat responia un neonietzscheanisme". "Era un filsof agosarat, en un moment en el qual semblava que la filosofia no podia fer-se amb un vocable pla i sense pedanteria", ha apuntat.

Per a Morey, la principal clau d'aquesta obra prima estava en "la denúncia de les bones paraules de l'humanisme per ocultar males raons". I Rosa Regs, companya universitria de Trías i responsable llavors de la seva publicació en Seix Barral, ha reiterat aquesta vigncia d'un pensament que reflexionava sobre "coses que un pensava que eren segures i al cap dels anys s'han vist que no són així".

"Eugenio i jo érem molt amics i ell abocava sobre mi coses que jo no entenia, fins que va passar un temps. M'he donat compte que ara sóc infinitament més capa d'entendre-ho, i m'apostaria la vida al fet que ell tampoc sabia tot el que deia i contenia la seva obra", ha explicat amb humor Regs.

L'escriptora ha recordat com va presentar l'obra a Carlos Barral, un dels editors "més oberts de l'poca", i es va llanar a publicar-la malgrat els problemes que pogués tenir. Temps després, Regs ha afirmat que l'editor catal "presumia de tenir en la seva collecció el filsof més jove del país".

El seu fill, l'editor David Trías --també ha estat present la vídua del filsof, Elena Rojas--, ha elogiat la figura d'un autor que "escrivia molt bé i sabia com titular llibres amb jocs de contraris". "Aquest llibre va sortir en un moment molt important per a ell: va publicar el maig del 69, el setembre va morir el seu pare i a l'octubre vaig néixer jo", ha concls.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés