Publicat 23/06/2020 14:00CET

Gairebé la meitat de famílies ateses per Càritas Barcelona no pot pagar l'habitatge

La Rambla de Barcelona, buida durant el confinament per coronavirus. A Barcelona, Catalunya, (Espanya), a 23 de abril de 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 23 juny (EUROPA PRESS) -

Gairebé la meitat de famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona (un 42,9%) no pot fer front als pagaments de lloguer o hipoteques, "incrementant el risc de ser desnonada o perdre la llar", segons un informe realitzat per l'entitat amb 475 entrevistes.

L'informe 'Primer impacte de la crisi del Covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona' constata que l'impacte ha estat molt intens, amb una elevada destrucció d'ocupació i un augment de l'atur en 26 punts percentuals, la qual cosa ha afectat els ingressos, que han caigut un 36%.

Els ingressos procedents de l'ocupació formal --amb contracte-- han caigut un 43% mentre que els procedents de l'informal --economia submergida-- han descendit un 73%, posant de manifest la major vulnerabilitat de les persones que fins ara han subsistit amb treballs precaris.

La reducció dels ingressos, segons l'informe, provoca que una de cada quatre llars ateses per Càritas no tinguin cap ingrés --quan abans del Covid-19 no arribava a una de cada deu--, que un 41% de les famílies no pugui seguir una dieta equilibrada i que un 24% no pugui comprar medicaments.

L'informe assenyala que la crisi agreuja una problemàtica "molt estesa" a Barcelona i els municipis del seu entorn, com és l'emergència habitacional: un 42,9% de les llars no pot afrontar els pagaments del lloguer o la hipoteca.

Un 17,3% de les famílies s'ha vist obligada o planteja mudar-se a un habitatge més assequible, i un 14,1% de les llars ateses ha rebut amenaces d'expulsió del domicili.

El confinament ha dificultat la convivència i la conciliació de la vida laboral i familiar, provocant un augment dels conflictes en un 19% i la impossibilitat de compatibilitzar el treball amb la cura de nens i adolescents: un 13% de les llars ha hagut de renunciar a un treball per cuidar menors.

BRETXA DIGITAL I SALUT

Un 12% de les llars ateses per Càritas no té accés a Internet i un 35% no té habilitats per fer tràmits per aquesta via, mentre que en una de cada tres llars ha baixat el rendiment escolar.

L'informe de Càritas també subratlla que el confinament ha tingut un impacte negatiu sobre la salut, especialment en l'aspecte psicoemocional: una de cada quatre llars ha vist com empitjorava l'estat general dels seus membres i en set de cada deu ha provocat un increment de l'ansietat i la dificultat per dormir.

Càritas ha remarcat que l'estudi demostra que la crisi "no és igual per tots" i que les persones fràgils l'estan patint de forma més intensa, provocant que famílies vulnerables estiguin en condicions pitjors que fa tres mesos, encara que en aquest context, nou de cada deu llars es mostren esperançades i creu que es podrà avançar a una societat més solidària.

En la recent presentació de la Memòria 2019 de l'entitat, Càritas Barcelona va alertar que s'arriba a la situació provocada pel Covid-19 amb una crisi anterior no resolta, i va considerar que pot tenir un impacte més "extens" que la de 2008.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés