Publicat 6/2/2020 10:37:41CET

Gairebé la meitat dels casos d'asma infantil a Barcelona es podrien atribuir a la contaminació

Vista De Barcelona, amb La Sagrada Família, Collserola i El Tibidabo
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) determina que el 48% dels casos d'asma infantil a Barcelona --1.230-- es podrien atribuir a la contaminació atmosfèrica, a més de concloure que podria afectar més els nens i nenes més afavorits socialment.

El treball, publicat a la revista 'Environmental Research', s'ha centrat en el nombre de casos que es proden atribuir a "tres contaminants atmosfèrics principals": el diòxid de nitrogen, les partícules fines i el carboni negre, ha informat aquest dijous ISGlobal --centre impulsat per La Caixa--.

L'investigador de l'institut i coordinador de l'estudi, David Rojas, ha explicat que hi ha més exposició a la contaminació atmosfèrica i casos d'asma infantil entre la població amb més poder adquisitiu perquè "acostumen a viure on hi ha més trànsit" a Barcelona.

DOS ESCENARIS

El treball planteja dos escenaris diferents. El primer es basa en els nivells màxims anuals de contaminació atmosfèrica previstos en les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El segon pren com a referència els nivells més baixos de contaminació de l'aire detectats en una revisió de 41 estudis científics anteriors.

Segons l'estudi, si es complissin les recomanacions anuals de l'OMS s'evitarien a Barcelona 454 casos d'asma infantil atribuïbles al diòxid de nitrogen, un 18% del total, i 478 casos atribuïbles a les partícules fines, un 19%.

D'altra banda, amb els nivells més baixos de contaminació, es podrien evitar 1.230 casos d'asma atribuïbles al diòxid de nitrogen, un 48% del total; 992 casos atribuïbles a les partícules fines, el 39%, i 789 en el cas del carboni negre, un 31%.

Contador