Publicat 17/01/2019 20:03CET

La Fundació del Toro de Lidia demana a Olot (Girona) celebrar festejos taurins

Francisco March, Victorino Martín, Abel Robles, José Luis Amores
@FTORODELIDIA

Vol abanderar la tornada d'aquests festejos a Catalunya després de la resolució del TC

GIRONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fundació del Toro de Lidia (FTL), juntament amb el suport i participació d'altres institucions taurines catalanes i el torejador Abel Robles, ha demanat a l'Ajuntament d'Olot (Girona) celebrar festejos de toros.

Segons ha anunciat aquest dijous en roda de premsa a Olot, la fundació ha tramitat una instncia en el consistori sollicitant la seva plaa per a la celebració d'un festeig coincidint amb diferents festivitats locals com són l'1 de maig, el 20 d'octubre i l'11 de setembre.

Després de lliurar el document, els representants de les entitats han explicat en un comunicat que la sollicitud s'emmarca en la legalitat vigent després de l'anullació per part del TC --l'octubre del 2016-- de la llei que prohibia corrides a Catalunya i de la recent resolució del Jutjat d'Alacant, que obliga l'Ajuntament de Villena a autoritzar l'organització de festejos a la seva plaa.

El representant de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, Francisco March, ha explicat: "El Constitucional ens dona via lliure per recuperar la nostra cultura. Cap comunitat autnoma ni administració pública té competncies per prohibir la tauromquia, i a més, tenen l'obligació de promoure-la".

"Ningú pot treure'ns la tauromquia de la nostra cultura", ha destacat el també crític taurí, que ha afegit textualment que l'exili taurí s'ha acabat.

"Van voler arrabassar-nos la nostra memria sentimental, van manipular la histria, van menysprear la cultura, van conculcar la llibertat. Per la llei ens ha donat la raó i ja és hora de retornar els toros a la nostra terra, tenim dret a exercir la nostra llibertat", ha reivindicat.

La celebració suposaria la tornada dels toros a Catalunya, i els impulsors han escollit aquesta plaa per reunir "totes les condicions per albergar el festeig, tant per ser de titularitat pública com per presentar un dels millors estats de conservació quant a places fixes".

"LES MESURES LEGALS OPORTUNES"

El president de la FTL, Victorino Martín, ha destacat que la fundació "com a moviment civil que s'ha aixecat per defensar la tauromquia, arribar fins a les últimes conseqüncies per retornar els toros a Catalunya".

Ha recordat que, en el cas de Villena, la justícia ha determinat "de manera clara" que les institucions estan en l'obligació de promoure la tauromquia com a patrimoni cultural de tots: "És un avís a navegants, ja saben que en cas de no complir la llei, ara es poden enfrontar a processos penals perqu la cultura no els pertany, és del poble".

I ha avisat que, si un ajuntament realitza una prctica dirigida a obtenir com a efecte la no celebració de festejos de toros en el seu municipi, "es podran promoure les mesures legals oportunes" en l'mbit penal contra l'alcalde, per ser el responsable de la institució local".

LA TAUROMQUIA VA NÉIXER A OLOT

El responsable de Penya Taurina de la Garrotxa (Girona), José Luis Amores, ha recalcat: "A Olot va néixer la tauromquia a Catalunya, l'afició segueix viva i volem gaudir de la nostra cultura a la nostra localitat i veure el nostre torero local torejar".

I el torejador d'Olot Abel Robles ha explicat que recentment va patir un ictus greu: "Podria haver mort sense poder vestir-me de torero al costat de la meva família, sense poder celebrar un triomf amb els meus amics, sense poder escoltar el clam de la meva afició a les esteses".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés