Publicat 22/01/2019 16:54CET

La Fundació Tpies recuperar "obres importants" de l'artista i projectar Albert Serra aquest 2019

Carkes Guerra, director de la Fundació Antoni Tpies
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Antoni Tpies recuperar "obres importants" de l'artista a través de la serie 'Certeses sentides' que va servir per inaugurar les portes de l'espai el 91, mostrar la faceta teatral de l'artista i projectar la pellícula-performance 'Roi Soleil' d'Albert Serra aquest any.

Ho ha anunciat el director de la fundació, Carles Guerra, aquest dimarts en roda de premsa per defensar la programació del 2019, que també sumar el projecte expositiu de l'escriptora i realitzadora Ariella Azoulay, que Guerra considera la "Susan Sontag de la nostra poca".

L'artista i cineasta britnica Hannah Collins és un altre dels noms de la temporada, que mostrar una pellícula basada en les fotografies realitzades per l'arquitecte egipci Hassan Fathy, qui va introduir principis ecolgics amb adob inspirat en els assentaments beduns, l'estat dels quals repassar el film.

Del cineasta Albert Serra, es podr veure des del mar una hora de les imatges gravades el 2017 a la Galeria Braa Brandao de Lisboa, on Lluís Serrat fa el paper que Jean-Pierre Léaud va fer en la pellícula 'La mort de Louis XIV' (2016), i que algun crític ha considerat una "bstia minimalista" que el cineasta volia que es representés al Centre Pompidou amb motiu de la retrospectiva que li va dedicar el museu francs.

Després d'un atropellat 2018 pel tancament durant dos mesos i mig de les portes de la fundació per problemes de climatització i estralls de les pluges intenses del setembre, Guerra ha previst un 2019 que millori les xifres de 50.000 visitants que ha deixat l'any anterior pels diferents contratemps.

L'exposició estrella de 2018 'Tpies. Biografia política' es va veure truncada pel tancament del juliol i l'agost en un moment lgid de visitants --el 80% dels espectadors de la fundació són internacionals--, ha evidenciat Guerra, que ha posposat per a principis del 2020 els reparacions del terra.

EXPOSICIÓ ESTRELLA DEL 2019

El 2019, un dels principals reclams ser a partir de mar la recuperació de la 'Serie Certeses Sentides', obres fetes sobre txtil sinttic per tapar i protegir el sl de l'estudi de Tpies mentre ell pintava i que el primer director de la fundació, Manuel Borja-Vilell, va exposar en els inicis.

Ara la fundació reprn aquest bloc de treball per mostrar-lo en la seva integritat, recuperant peces que no s'havien vist abans i acompanyant-lo d'una srie d'escultures de bronze i de terra del mateix període.

A l'octubre, la fundació se sumar a l'Any Brossa amb l'exposició 'Antoni Tpies. Teatre' a través del reps de sis projectes a partir de materials diversos que també servir d'homenatge a Josep M.Mestres Quadreny en el seu 90 aniversari.

La fundació, que comptar amb un pressupost expositiu de 250.000 euros per aquest any, també acollir el cicle de performance i intervencions artístiques 'Someone walking around'.

"Tenim dificultats que estem sortejant", ha explicat el director sobre l'estructura de l'edifici i el pressupost de dos milions que sumava la fundació per al 2018 i que també preveu per al 2019.

PRESSUPOST I TRANSICIÓ

Guerra, que defensa una transició cap a altres models de finanament i funcionament, ha explicat la dificultat de la fundació per augmentar recursos propis, tenint en compte que les administracions aporten 1,2 milions i la família va aportar 183.000 euros l'any passat.

L'any passat el Ministeri de Cultura va passar d'aportar 45.000 a 68.000 euros, una xifra que Guerra ha considerat que "podria ser mes mplia", i ha evidenciat un pes cada vegada més gran dels fons europeus.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés