La Fundació Miró explora la mirada "íntima" Bo Bardi amb dibuixos de l'arquitecta

Actualitzat 13/2/2019 16:43:45 CET
Exposició de Lina Bo Bardi
EUROPA PRESS

És la primera exposició dedicada a l'artista a Barcelona

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Miró de Barcelona dedica una exposició a la faceta del dibuixant amb una mirada "íntima" de l'arquitecta italobrasilenya Lina Bo Bardi (1914-1992) amb un centenar d'obres, que es podran veure fins al 26 de maig.

En roda de premsa aquest dimecres, l'arquitecte, artista i comissari, Zeuler Rocha Lima, ha explicat que l'exposició, 'Lina Bo Bardi dibuixa', és la primera que es pot veure de l'artista a la ciutat, i posa al descobert l'"ampli i ric espectre" de pensament de l'arquitecta.

Ha destacat el seu treball visual, intellectual i artístic en els dibuixos, alimentats per un gran sentit de la curiositat i el dubte, i en els quals és important la teatralitat i l'espai.

L'exposició s'articula en quatre mbits temtics: l'espai com a escenari per viure i veure; les petites realitats quotidianes; les plantes com a attrezzo, i les persones com a protagonistes dels espais.

"Els dibuixos eren la seva manera d'estar present", ha relatat el comissari, que ha descrit com els feia servir per a escenes molt íntimes de converses amb la seva família, mentre que d'altres eren públics i duts a terme per als seus clients.

TOTAL LLIBERTAT

El seu dibuixos eren veritables mostres íntimes en un terreny en el qual s'expressava amb total llibertat: "És l'espai d'un ritme a poc a poc. Fa falta temps per al dibuix, és el moment de memria i d'estar present".

Rocha Lima ha assegurat que en un món en crisi cultural, un acte de resistncia és "deixar el telfon de costat" i acceptar la invitació d'intimitat que proposa l'exposició.

Ha concretat que els dibuixos són "petits i frgils", en contraposició a la magnitud de la cultura del gran espectacle, en una exposició que resisteix l'espectacle cultural.

SIMPLICITAT I AUTENTICITAT

Nascuda a Roma el 1914, Bo Bardi es va traslladar al Brasil amb el seu marit, on va desenvolupar una fecunda carrera com a dissenyadora, editora, comissria i intellectual, amb una obra que mirava de trobar "la simplicitat, la intimitat i l'autenticitat cultural".

"No era una arquitecta, era una humanista sortida de la guerra amb molta rbia i molta esperana", ha relatat Rocha Lima, que ha precisat que al Brasil va trobar molta analogia sociocultural amb la Itlia en qu havia crescut, encara que si s'hagués quedat a Itlia no hauria fet tant.

Ha destacat la importncia que l'exposició, feta en collaboració amb el Banc Sabadell, sigui a Barcelona, una ciutat "amb molta histria per molt conscient també de la innovació".

De fet ha detallat que Bo Bardi va ser a la capital catalana el 1956 en un viatge de plaer i "curiositat cultural", i a la qual després va dedicar un dibuix, i de la qual en va fer nombroses fotografies.