Dedicarà dues exposicions als fotògrafs Berenice Abbott i Richard Learyord el 2019
BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -
La Fundació Mapfre unirà per primera vegada Pablo Picasso i Francis Picabia en una exposició de 120 obres, que obrirà portes el 10 d'octubre a Barcelona amb la finalitat de mostrar els múltiples elements que els uneixen, malgrat les seves diferències formals, ha explicat el director de l'Àrea de Cultura de la fundació, Pablo Jiménez Burillo.
Més enllà de la pel·lícula 'Esencia de verbena' (1930), d'Ernesto Giménez Caballero, en què apareixen tots dos artistes, mai se'ls ha posat junts, malgrat les seves similituds: la ciutat de Barcelona, el treball per sèries i acostaments de Picabia al cubisme i de Picasso al dadaisme --amb el visionat d'exposicions--, ha observat.
Picasso volia ser un gran artista universal, mentre que Picabia formava part de les avantguardes més radicals i volia acabar amb la idea de l'art com estava concebut, ha evidenciat Jiménez Burillo, que ha explicat que cada secció de la mostra es basa a trobar coses que tenen a veure "com tots dos la van declinar de forma diferent".
L'exposició planteja un recorregut per un període essencial en la història de l'art: des de 1910, quan el cubisme estava en ple desenvolupament, continuant amb Dadà, del que Picabia és un dels grans protagonistes.
"El final de Picabia és molt poètic amb taques de color, mentre que en Picasso la figura és molt present", ha contrastat Jiménez Burillo, que ha explicat que quan l'artista francès va venir per primera vegada a exposar a la capital catalana, ho va fer a la Galeria Dalmau sense un gran èxit, però va tenir gran èxit quan va tornar als anys 20.
L'exposició, comisariada per la conservadora del Musée national d'art moderne-Centre George Pompidou, s'emmarca en la iniciativa internacional 'Picasso-Méditerranée', i es podrà veure fins al 13 de gener de 2019.
EXPOSICIONS 2019
De cara a l'any que ve, planeja dues exposicions de fotografia als nord-americans Berenice Abbott i Richard Learyord, començant la primera al febrer amb instantànies de la professional que es va convertir en referent del gènere documental i en el París dels anys 20 i 30.
Prenent el relleu de la d'Abbott, arribarà al juny la mostra dedicada al fotògraf Learyord, de què Jiménez Burillo ha destacat la seva capacitat d'"innovar", i desembarcarà a la capital catalana amb encàrrecs expressos per a l'exposició.
Malgrat que el seu gènere més conreat i reconegut és el del retrat, en la mostra a la capital catalana podria mostrar altres facetes artístiques dedicades a la fotografia de paisatge, ha avançat el director de l'Àrea Cultural, que ha dit que per a tardor del 2019 podria mostrar-se una exposició de pastels: "Amb les mesures que hi ha, avui dia els pastels poden viatjar. Hi ha un consens".
A partir de tardor a Madrid, es podrà veure l'exposició 'Redescobrint el Mediterrani' i la d''Humberto Rivas', que malgrat ser argentí de naixement es va establir a Barcelona, on va treballar fins a la seva mort l'any 2009.