Publicat 04/02/2015 17:11

La Fundació Iván Mañero impulsa un projecte per reconstruir casos d'ablació genital

El doctor Iván Mañero y la paciente Aminata
IM CLÍNIC

SANT CUGAT DEL VALLÈS (BARCELONA), 4 febr. (EUROPA PRESS) -

El Programa de Lluita contra la Mutilació Genital Femenina (MGF) que la Fundació Iván Mañero desenvolupa a Espanya, ha iniciat una nova fase en la qual dones afectades per l'ablació poden optar a la reconstrucció dels seus genitals mutilats.

Segons ha explicat el mateix Mañero aquest dimecres en una roda de premsa a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), el 30 de gener van tenir lloc les dues primeres intervencions a dues pacients residents a Espanya i originàries del Senegal i Sudan que havien patit l'ablació i quan eren nenes.

"Aquestes intervencions han estat possibles després d'un treball de camp de més de dos anys", ha explicat l'especialista en cirurgia plàstica, que ha subratllat que es tràfic de dones a les quals no només se les havia privat d'una vida sexual sana, sinó que la mutilació també els provocava dolors constants al fer certes activitats quotidianes.

En aquest sentit, Mañero ha subratllat la necessitat de difondre aquest programa perquè més dones afectades per l'ablació es decideixin a donar el pas: "No estem parlant d'un costum, es tracta d'un acte d'agressió i d'una tortura", ha advertit l'especialista.

Alhora ha explicat que la Fundació disposa d'una borsa de possibles pacients que encara no s'han decidit a donar el pas "per por al rebuig dels seus marits, de la seva comunitat, o simplement perquè tenen assumit aquest fet com quelcom normal", apunta Mañero.

Per això, assegura el doctor, és essencial el treball conjunt que la Fundació desenvolupa amb llevadores de l'Institut Català de Salut (ICS) que identifiquen les possibles beneficiàries del programa i els ofereixen l'ajuda quan aquestes es veuen preparades per assumir una intervenció.

El cost d'aquestes intervencions, que solen durar una hora i mitja i estan valorades entre 1.500 i 2.000 euros, té el suport de l'Obra Social La Caixa i del centre de la Fundació Im Clinic, a Sant Cugat del Vallès, que ha ofert de manera desinteressada les seves instal·lacions i el seu equip mèdic.

SENTIR-SE MÉS DONA

La roda de premsa també ha comptat amb la presència d'una de les pacients que han estat operades pel doctor Mañero, Aminata, qui ha relatat que va arribar a Espanya amb 15 anys per contraure matrimoni amb el pare dels seus dos fills.

Ara, amb 40 anys i després de separar-se del seu primer marit, ha iniciat una nova relació amb un altre home que l'ha recolzat perquè doni el pas: "Sento que aquesta intervenció em deixarà tal com hauria d'haver estat sempre, em farà més dona", assegura Aminata.

L'altra beneficiària del projecte és una noia del Sudan, que havia patit una de les mutilacions més greus: l'anomenada circumcisió faraònica, que consisteix a l'extirpació del clítoris i llavis, fent després un cosit dels dos costats la vulva fins que aquesta queda gairebé tancada, deixant únicament una obertura per a la sang menstrual i l'orina.

RECONSTRUCCIÓ FÍSICA I SENSITIVA

Segons ha relatat el doctor Mañero, aquestes operacions no només han de permetre que les pacients recuperin la sensibilitat en aquesta part del seu cos, sinó també que l'aspecte físic d'aquest òrgan sigui el normal.

"La meva experiència en reconstruccions i canvis de sexe em permet aportar un plus a aquestes intervencions de manera que a més de recuperar la part del clítoris que ha quedat enterrada després de la mutilació, també fa possible restaurar l'aspecte estètic de la vulva i aconseguir una aparença el més natural possible", aclareix aquest cirurgià plàstic.

En aquest mateix sentit, subratlla que no totes les dones que han patit l'ablació poden reconstruir-se, però que moltes poden veure grans millores en la seva vida si ho fan: "Ha de partir d'elles, que desitgin eliminar les seqüeles d'una tradició tan aberrant com aquesta", afirma.

10.000 NENES SOTA SOSPITA

Tot i que la pràctica de l'ablació és un delicte perseguit a Espanya i els últims anys s'ha intensificat la vigilància i la lluita contra aquesta, Mañero reconeix que hi ha moltes famílies que aprofiten viatges de vacances als seus països d'origen per sotmetre a les seves filles a aquesta "tortura".

"Des de la Fundació treballem als països d'origen des de l'àmbit sanitari i, sobretot, des de l'educació, formant els escolars", ha apuntat Mañero, que ha advertit que a Catalunya hi ha 10.000 nenes amb risc de patir aquest tipus de mutilacions i ha recordat aquestes famílies que se les està vigilant.

El projecte de la Fundació Mañero va néixer fa deu anys a Guinea Bissau, on l'ablació o MGF afecta el 50% de les nenes i dones d'entre 4 i 49 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés