Publicat 19/06/2020 17:48

Fundació La Caixa i Acnur redueixen un 79% la mortalitat infantil en camps de refugiats etíops

Un nen refugiat somali es renta les mans abans d'ingressar al centre de salut al campament de Buramino, Etipia
GIULIA NABONI / ACNUR / FUNDACIÓN LA CAIXA

El seu projecte MOM redobla esforos contra el coronavirus a la regió de Gambela

BARCELONA, 19 juny (EUROPA PRESS) -

El projecte MOM, impulsat per la Fundació La Caixa i l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), ha redut en prop del 79% la mortalitat infantil en els camps de la regió de Gambela (Etipia) des de la seva engegada en 2017, informa la fundació en un comunicat aquest divendres.

Amb l'inici de la pandmia del coronavirus, a més, ambdues institucions han redoblat esforos per garantir l'assistncia alimentria als refugiats i han enviat racions de menjar per a dos mesos a tots els camps, així com aliments teraputics per a tres mesos per a casos de malnutrició severa.

"És vital evitar que les activitats d'alimentació o vacunes que tenim en marxa es parin perqu d'aquí a un any no vegem una reculada en els resultats", ha explicat a Europa Press la directora de programes de l'rea de cooperació internacional de la Fundació La Caixa, Ariadna Bardolet, en la vigília del Dia Mundial dels Refugiats.

LLUITA CONTRA LA MALNUTRICIÓ

Segons dades del Projecte MOM, més de 138.000 menors de 5 anys es van beneficiar del programa contra la malnutrició l'any passat, reduint-se la taxa de mortalitat infantil del 0,8% en 2016 al 0,17% el 2019: "Quan les mares i els nens arriben als camps, els índexs de malnutrició són altíssims", ha dit Bardolet.

A més de la mortalitat, s'ha redut la malnutrició aguda global --tant de casos severs com a moderats--, en un 57,6% en els camps de Gambela i en un 25% en els de Melkadida: així, s'ha redut del 24,5% al 10,4% la prevalena d'aquesta condició de 2016 a 2019 a la primera regió, i del 22,4% al 16,8% en la segona.

"El nostre treball és oferir suplements alimentaris i complements mdics als menors, encara que també tenim programes de vacunació, un projecte de noves tecnologies per millorar la malnutrició i un test de detecció sense dolor dels nivells d'anmia", ha afegit la directora.

LA PANDMIA A ETIPIA

Etipia ha experimentat en l'última setmana un pic en el nombre
de casos confirmats de Covid-19, fins a acumular 3.345 positius i 57 morts; i l'Institut Etíop de Salut Pública estima que, en els propers tres mesos, s'infectaran amb el virus prop de 102.000 persones i corren risc d'infectar-se més de 39 milions.

De moment no s'han confirmat casos de coronavirus entre la població de refugiats --733.125 persones al país--, per el Govern etíop est duent a terme test per diagnosticar la malaltia a les fronteres amb el Sudan i el Sudan del Sud, i entitats i projectes com MOM han adaptat els seus programes.

Bardolet ha explicat que, donades les condicions de superpoblació i higiene en els camps, "només que hi hagi un cas de Covid-19, les possibilitats de rplica són enormes", raó per la qual el Projecte MOM s'ha centrat en la prevenció i en mantenir els programes alimentaris, a més d'incorporar mesures de seguretat sanitria.

"La fortalesa del sistema immunitari és clau per combatre la Covid-19, de manera que contribuir al fet que la població infantil i les dones tinguin índexs de nutrició més elevats és vital per evitar el virus, i també altres malalties que no han desaparegut", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés