Publicat 18/2/2019 20:17:18 +01:00CET

Franco Berardi alerta de l'auge de la "intelligncia sense conscincia" el segle XXI

Ingrdi Guardiola i Franco 'Bifo' Berardi al CCCB
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

El filsof Franco 'Bifo' Berardi, fill del 'Maig del 68', ha deplorat aquest dilluns sobre un auge de la "intelligncia sense conscincia" i dels autmats cognitius en la societat actual, i ha mostrat una llana a favor d'un retorn a la presa de decisions des de la conscincia i la sensibilitat.

En el dileg 'El món com a pantalla' al Centre de Cultura Contempornia de Barcelona (CCCB), el teric marxista ha descrit la conscincia com la "capacitat d'entendre el que no es pot dir, d'all que no es pot transformar en signes verbals, digitals i discriminables".

"Cada vegada estem més prop de ser autmats cognitius, que viuen amb intelligncia per sense conscincia, és a dir, sense sensibilitat", ha lamentat.

'Vivim en una tempesta de merda', ha dit parafrasejant a altres autors per referir-se a vides quotidianes, en una "acceleració de la infoesfera i de l'estímul nerviós i informatiu que produeix una veritable impossibilitat de la raó crítica".

"No es tracta solament de les 'fake news', que sempre n'hi ha hagut en la histria de la comunicació humana. El problema no és de les notícies i de la informació, sinó del cervell", ha destacat Berardi.

"La llum s'ha intensificat de forma tan forta i extrema que ens ha enlluernat i impedit, com la ceguesa de la qual parla Saramago que és per excés de llum i d'informació que hi ha ignorncia i deshumanitat, per excés d'humiliació", ha destacat.

La doctora en Humanitats i autora de l'assaig 'L'ull i la navalla' (Arcdia), Íngrid Guardiola, ha reflexionat sobre de quina manera viure la major part del temps connectats ha provocat que es devalu l'experincia directa amb la realitat, i ha advertit: "Si perdem el control dels nostres cossos, perdem la capacitat d'acció política".