Actualitzat 06/11/2014 18:05

Colita, Premi Nacional de Fotografia 2014

Colita en la exposición 'Colita perquè sí!' en La Pedrera
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 6 Nov. (EUROPA PRESS) -

Isabel Steva Hernández, coneguda artísticament com a "Colita", ha estat guardonada aquest dijous amb el Premi Nacional de Fotografia 2014, que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 30.000 euros.

   El jurat n'ha destacat la "trajectòria de més de cinc dècades com a fotògrafa en diversos mitjans (fotoperiodisme, retrat, assaig fotogràfic), a més de ser autora de fotollibres tan reconeguts com 'Luces y sombras del flamenco' i 'Antifémina'".

   "Ha estat una fotògrafa compromesa amb la seva època, en particular en la defensa dels drets de la dona. A la seva fotografia sempre s'hi troba humor, intel·ligència i ironia", ha assenyalat.

   Colita (Barcelona, 1940) està considerada la fotògrafa de l'anomenada Gauche divine barcelonina i està especialitzada en retrats. Després d'acabar el preuniversitari de Lletres, es va traslladar un any a París per estudiar Civilització Francesa a la Universitat de la Sorbona.

   A la tornada va conèixer els fotògrafs Oriol Maspons, Julio Ubiña i Xavier Miserachs, dels quals va aprendre l''ofici', i es va professionalitzar com a fotògrafa. El 1961, va treballar un any amb Xavier Miserachs, com a laboratorista i estilista, i el 1962, va treballar a l'arxiu de personatges de la pel·lícula 'Els Tarantos' del director Rovira Beleta, i va entaular amistat amb la protagonista, la bailaora de flamenc Carmen Amaya.

   Es va aficionar a l'art flamenc i es va traslladar a Madrid, on es va instal·lar dos anys. En aquesta època, va fer les fotografies de promoció d'Antonio Gades i la Chunga. Fruit d'aquest període, és el llibre 'Luces y sombras del flamenco' (Lumen, 1975), reeditat i ampliat el 1998.

   Durant la transició democràtica, va col·laborar amb publicacions com 'Interviu', 'Reporter', 'Cuadernos para el Diálogo', 'La Calle', o 'Boccaccio', entre d'altres. Amb la desaparició del franquisme es va especialitzar a fotografiar la seva ciutat, Barcelona, i la seva àrea metropolitana, evidenciant-ne així els canvis i evolució, i reflectint sempre la vida cultural i social de Catalunya.

   La seva obra figura en la col·lecció del Museu Nacional D'Art de Catalunya. El 1998, l'Ajuntament de Barcelona li va concedir la Medalla al Mèrit Artístic, al costat dels fotògrafs Oriol Maspons i Leopoldo Pomès, i la Generalitat de Catalunya, la Creu de Sant Jordi 2004. Colita, en 44 anys de professió, ha realitzat més de 40 exposicions i publicat més de 30 llibres de fotografia.

   El jurat ha estat presidit per Miguel Ángel Recio, director general de Belles Arts i Béns Culturals i d'Arxius i Biblioteques; mentre que Begoña Torres, sotsdirectora general de Promoció de les Belles Arts, n'ha estat vicepresidenta.

   Ha estat compost per Alberto Schommer, Premi Nacional de Fotografia de 2013; Mónica Carabias, historiadora de la fotografia, comissària d'exposicions i professora d'Història de l'Art; Horacio Fernández, professor d'Història de la Fotografia i comissari independent; Cristina García Rodero, fotògrafa, Premi Nacional de Fotografia 1996; Gerardo F. Kurtz Schaefer, especialista en arxius fotogràfics; Juana María Sáenz, artista plàstica, experta en mitjans visuals i professora de Belles Arts; Elena Vozmediano, crítica d'art.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés