Actualitzat 18/09/2014 14:18

El fotògraf Pieter Hugo exposa "l'esquizofrènia de la societat sud-africana contemporània"

Fotografía de la exposición 'Kin'
PIETER HUGO

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El fotògraf sud-africà Pieter Hugo exposarà fins al 10 de desembre a l'espai Foto Colectania de Barcelona el seu projecte 'Kin' --parentesc en català--, que mostra "l'esquizofrènia i la fractura de la societat sud-africana", segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa l'autor.

És la primera vegada que les 39 fotografies que integren el projecte s'exposen a Espanya, i és a Foto Colectania on arrenca la gira, per recalar després en la Fondation Henri Cartier-Bresson de París (França), associació que la coprodueix.

Hugo ha assenyalat que per a ell l'acte de fotografiar és veure, i que després de dedicar-se a fer reportatges fotogràfics en altres països, va decidir que volia "veure de veritat el seu país per entendre'l millor", tot i que encara està intentant trobar el seu lloc en un país del quin no té clar el futur.

Les imatges de 'Kin' van ser preses entre 2006 i 2013, i en la seva majoria són retrats de persones pròximes a ell --entre les quals destaquen els seus pares, la seva dona, la dona que el va criar i ell mateix-- tot i que també hi ha de persones que acabava de trobar i altres preses a peu de carrer.

Ha destacat la fotografia del dia del casament del primer matrimoni gai en una regió molt homofòbica de Sud-àfrica, en què van vestir els vestits tradicionals de la seva tribu, acte molt polític per enfrontar-se als prejudicis.

COLONITZACIÓ

A través de les instantànies, Hugo vol reflexionar sobre el llegat que va deixar la colonització al país, com és la bretxa cada vegada més gran entre les persones més riques i les més pobres del país, i l'increment de la pobresa i les desigualtats socials.

Ha explicat que el títol del projecte vol reflectir els diferents nivells de família amb la qual cada ésser humà interactua, com la de l'estirp amb la qual es neix, la família que es crea al tenir fills, els amics que s'escullen i, en un terme més ampli, les comunitats o la humanitat sencera.

Hugo ha comentat que va viure l'última etapa de l''apartheid', moment en el qual l'únic tipus de fotografia que es practicava era el periodisme, disciplina en la qual es va formar, però que va anar canviant a poc a poc per un treball fotogràfic més relaxat i de fons, acostant-se alhora amb llenguatges més artístics i pictòrics, estil que es reflecteix en l'exposició.

El treball d'Hugo ha estat recollit per l'editorial Aperture de Nova York (Estats Units), en una edició que es presentarà aquest dijous en una xerrada en Foto Colectania.

En paral·lel i amb motiu de l'exposició, la Filmoteca de Catalunya organitzarà un cicle de quatre pel·lícules relacionades amb Sud-àfrica: 'The bang bang club' (2010), 'Into the shadows-Urban survivors in South Africa' (2011), 'Tsotsi' (2005) i 'Plot for Peace' (2013).

Pieter Hugo va néixer a Johannesburg (Sud-àfrica), va créixer a Ciutat de Cap (Sud-àfrica), i va aprendre fotografia de manera autodidacte al mig del final de l''apartheid'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés