Actualitzat 14/11/2014 16:26

El forat negre de la Via Làctia pot ser una fàbrica de neutrins

Galaxia
Foto: CHANDRA X-RAY OBSERVATORY CENTER

MADRID, 14 Nov. (EUROPA PRESS)

El forat negre gegant al centre de la Via Làctia pot estar produint misterioses partícules anomenades neutrins. Si es confirma, seria la primera vegada que els científics han identificat neutrins procedents d'un forat negre.

   L'evidència ha estat obtinguda a partir de diversos observatoris espacials: el Chandra de raigs X, el Swift de raigs gamma i el radiotelescopi espectroscòpic NuSTAR, tots de la NASA.

   Els neutrins són partícules diminutes sense càrrega que interactuen molt dèbilment amb els electrons i protons. A diferència de la llum o les partícules carregades, els neutrins poden emergir de les profunditats de les seves fonts còsmiques i viatjar a través de l'univers sense ser absorbits per la matèria o, en el cas de les partícules carregades, desviats pels camps magnètics.

   La Terra és constantment bombardejada amb neutrins procedents del Sol. Tot i això, els neutrins de més enllà del sistema solar poden tenir milions o milers de milions més d'energia. Els científics han estat molt de temps buscant l'origen dels neutrins d'ultra-alta energia.

   "Descobrir d'on procedeixen els neutrins d'alta energia és un dels problemes més grans a l'astrofísica actual", ha dit Yang Bai de la Universitat de Wisconsin a Madison, coautor d'un estudi sobre els resultats publicats en la revista Physical Review D. "Ara tenim la primera evidència que una font astronòmica -el forat negre supermasiu de la Via Làctia- pot estar produint aquests neutrins molt energètics".

UNA EXPLOSIÓ A SAGITARI A ES VA REFLECTIR A L'ICECUBE

   A causa que els neutrins passen a través de la matèria molt fàcilment, és extremadament difícil construir detectors que revelin exactament d'on ve el neutrí. L'Observatori de Neutrins IceCube, situat sota el Pol Sud, ha detectat 36 neutrins d'alta energia des que la planta va entrar en funcionament el 2010.

   Al vincular les capacitats d'IceCube amb les dades dels tres telescopis de raigs X, els científics van ser capaços de buscar successos violents a l'espai que es corresponien amb l'arribada d'un neutrí d'alta energia a la Terra.

   "Observem el que va passar després que Chandra fos testimoni de la explosió més gran mai detectada de Sagitari A, el forat negre supermasiu de la Via Làctia", ha dit el coautor Andrea Peterson, també de la Universitat de Wisconsin. "I menys de tres hores més tard, va haver una detecció de neutrins a IceCube". A més, diverses deteccions de neutrins van aparèixer als pocs dies de fogonades des del forat negre supermasiu que es van observar amb Swift i NuSTAR.

   Els científics pensen que els neutrins d'energia més gran van ser creats en els esdeveniments més poderosos a l'Univers, com les fusions de galàxies, material que cau als forats negres supermasius, i els vents al voltant de denses estrelles giratòries anomenades púlsars.

   L'equip d'investigadors encara està intentant desenvolupar com Sagitari A podria produir neutrins. Una idea és que podria succeir quan les partícules al voltant del forat negre són accelerades per una ona de xoc, com un espetec sònic, que produeix partícules carregades que decauen a neutrins.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés