Publicat 09/06/2014 14:04

El fons dels Borja se'n va a l'Arxiu Nacional de Catalunya per la "política antivalenciana"

Antoni Furió y Eliseu Climent en rueda de prensa
EUROPA PRESS

VALÈNCIA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

Els dos milions i mig de documents que integren els fons relatius a la família dels papes Borja --Calixt III i Alexandre VI--, procedents de l'Arxiu Secret del Vaticà i que es trobaven a l'Institut d'Estudis Borgians de València des de 2007, han estat traslladats a l'Arxiu Nacional de Catalunya a causa dels "set anys de desídia i desinterès" per part de la institucions de la Comunitat Valenciana davant les peticions d'ajuda a la investigació i per la "política antivalenciana" que practiquen les diverses administracions públiques d'aquesta autonomia.

Així ho ha afirmat l'editor i secretari de l'Institut Internacional d'Estudis Borgians, Eliseu Climent, en la roda de premsa que ha ofert aquest dilluns per explicar la decisió, en què ha estat acompanyat pel catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València Antoni Furió.

El representant de l'Istitut d'Estudis --que continuarà tenint la seva seu "simbòlica" a València tot i que, de moment, la investigació es farà a Catalunya-- ha relatat els "nombrosos intents" que l'organisme ha dut a terme des que el 2007 els arxius van arribar a València per aconseguir ajudes a la investigació.

Davant d'aquesta situació, els arxius han restat tancats, i ha explicat que a causa de al contracte subscrit en el seu moment amb la Santa Seu per obtenir l'accés a aquests documents, no és possible fer-ne còpies, per la qual cosa els fons --continguts en centenars de DVD-- no podrien estar alhora a València i Barcelona.

Els documents dels papes Borja, que estan fa ja diversos dies a l'Arxiu Nacional de Catalunya, han viatjat a través d'un dipòsit sense termini, pel qual podrien retornar a València en qualsevol moment.

CINC SEGLES D'HISTÒRIA

El fons documental digitalitzat abraça més de cinc segles d'antiguitat que reuneixen la informació disponible al Vaticà sobre els pontificats de Calixt III i Alexandre VI.

Un equip de treball de l'Institut d'Estudis Borgians va treballar en la digitalització i ordenació dels fons des que el 2002 es va signar un acord que suposava que, per primera vegada, el Vaticà acceptava facilitar aquesta informació inèdita.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés