Publicat 15/09/2019 17:06CET

La Fiscalia constata millores en tres aspectes "fonamentals" al CIE de Barcelona el 2018

CIE Zona Franca Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Apunta que "est pendent alguna reforma puntual" de millora de zones comunes

MADRID / BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia General de l'Estat reflecteix en la seva memria anual informació reportada pels Fiscals Delegats d'Estrangeria després de les seves tretze visites el 2018 als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), i ha constatat que al de Barcelona el 2018 s'ha produt la millora de tres aspectes "fonamentals".

El fiscal delegat ha destacat l'ampliació del personal del servei mdic i del seu horari d'atenció, el funcionament del servei d'interpretació i l'estandardització de la remissió per correu electrnic dels parts de lesions al Jutjat de Gurdia per part del servei mdic.

No obstant aix, el Ministeri Públic ha apuntat en la seva memria anual que "est pendent alguna reforma puntual" de millora en installacions de zones comunes, especialment les destinades a la clínica, i les condicions de les habitacions del CIE de Barcelona.

La Fiscalia General de l'Estat ha constatat també la sobresaturació i installacions deficients en centres com els de Múrcia, Algesires o Madrid.

La institució que dirigeix María José Segarra explica que, en l'actualitat, a Espanya existeixen set CIE, unes installacions policials de carcter no penitenciari per poder executar l'expulsió del territori: el d'Algesires, "només en funcionament molt limitat per la seva situació precria"; el de Barcelona; Las Palmas, tancat des del mes d'agost del 2018 per a la seva remodelació; Madrid; Múrcia; Tenerife; i Valncia.

Així, de la informació rebuda per part dels Fiscals Delegats d'Estrangeria, el Ministeri Fiscal assenyala com a rellevants algunes dades sobre els diferents Centres d'Internament d'Estrangers en funcionament a Espanya.

En relació amb el CIE de Madrid-Aluche, en opinió de la fiscal delegada de Madrid, "la infraestructura i dotació del centre no són les idnies per acollir un nombre tan important de persones, sent necessria la construcció d'un nou centre de majors dimensions, compost d'installacions amplies adequades a les necessitats dels interns, per garantir adequadament els seus drets i benestar".

No obstant aix, la Fiscalia creu que "en termes generals" les installacions del CIE de Madrid-Aluche "presenten un correcte estat" de conservació i neteja, si bé alerta d'"una deterioració progressiva" del centre "derivat de l'ús i la constant afluncia de persones". Aquest dimarts deu interns van protagonitzar una fugida des d'una finestra despenjant-se per diversos llenols lligats entre si i la Policia Nacional, que custodia les installacions, va aconseguir detenir tres dels escapolits poc després.

Barranco Seco, el centre situat a Las Palmas de Gran Canria, va quedar tancat per a la seva renovació a l'agost del 2018. En aquest cas, la Fiscalia explica que en l'única visita que es va fer es va comprovar que "comptava amb deficincies estructurals, que no havien estat corregides, per que ho serien després de la seva renovació".

Així mateix, critica que el 2017 es va contractar un assistent social i el 2018, després de l'extinció del seu contracte, no es va renovar aquesta figura, "tornant-se a incomplir el que disposa l'art. 30 del RD 162/2014", que indica que, en el termini més breu possible, el nou intern ser entrevistat pel servei d'assistncia social.

DEFICINCIA EN EL DRET A L'ASSISTNCIA LLETRADA

Respecte al compliment de drets dels interns al centre de Las Palmas de Gran Canria, el Ministeri Públic assegura que s'evidencia "una deficincia en el dret a l'assistncia lletrada dels interns", tal com ja va exposar en les memries d'anys anteriors, i concretament des de l'any 2015.

Sobre el CIE de Tenerife (Hoya Fría), la Fiscalia assegura que, malgrat que l'any 2018 ha presentat "un elevat nivell d'ocupació, no s'han detectat problemes d'especial gravetat" i especifica que a la fiscal delegada li preocupa que "segueixen detectant-se problemes en la comunicació amb els lletrats assignats en els expedients d'internament o expulsió", encara que sembla que s'han produt "avanos" en aquest sentit a través del Collegi d'Advocats; i "el problema de la seguretat", al seu judici, "a causa de la insuficincia del personal de seguretat".

D'altra banda, la memria anual de la Fiscalia General de l'Estat explica que el CIE d'Algesires manté "una ocupació escassa" --inferior a 30 interns-- a causa del tancament de patis i habitacions "a causa de la seva mal estat". A més, reflecteix que "persisteixen idntiques deficincies" que en anys anteriors, "només palliades per les inversions de manteniment, pel treball dels funcionaris policials allí destinats i per les diverses ONG que all realitzen la seva tasca".

En el CIE de Múrcia, arribada massiva de pasteres a les seves costes al novembre va provocar "algunes disfuncions en l'ordre sanitari produdes fonamentalment per l'ingrés d'interns un mal estat de salut, pels quals el centre no pot arbitrar una correcta solució, havent de ser ingressats en diverses ocasions a l'hospital, i moltes vegades posats en llibertat per raons humanitries".

En aquest cas, la Fiscalia Delegada alerta de "deficincies i manques greus" com són la "tardana" en l'accés d'intrprets qualificats; absncia d'un Conveni amb el Collegi d'Advocats que garanteixi una efectiva assistncia lletrada permanent dels interns; sobresaturació, ats que ha arribat a estar ocupat per 117 quan la capacitat i serveis que disposa són adequats per a 90 persones; deficincies de personal i de material.

Finalment, la Fiscalia General de l'Estat reflecteix en la seva memria anual que durant l'any 2018 els fiscals han ems un total de 6.337 informes sobre internament cautelar d'estrangers després d'incoar-se l'expedient d'expulsió. Van ser 263 més que l'any anterior, sent 5.580 favorables i 757 desfavorables a l'adopció de la mesura cautelar.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés