Actualitzat 31/03/2017 06:29 CET

El fiscal conclou que la Policia no es va extralimitar a l'hora de contenir l'intent de fuga del CIE

Assegura que els aldarulls no van ser per una protesta per la privació de llibertat

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El fiscal d'Estrangeria de Barcelona ha arxivat les diligències d'investigació obertes per l'intent de fuga del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca l'1 de novembre i ha determinat que els funcionaris de la Policia Nacional no es van extralimitar aquest dia i no hi va haver cap "anomalia o irregularitat" en el funcionament del centre.

A l'informe, recollit per Europa Press, el fiscal Fernando Rodríguez Rey conclou que "de les actuacions en aquestes diligències no es desprèn que amb ocasió d'aquests fets concrets s'hagi produït anomalia o irregularitat en el funcionament del CIE ni extralimitació o desproporció en l'actuació policial".

Segons el seu relat, la nit de l'1 de novembre, cap a les 20 hores, diverses desenes d'interns de nacionalitat algeriana es trobaven al menjador acabant de sopar quan van començar a cridar i copejar la porta de la cuina per intentar fugir.

Els policies del centre van reaccionar portant-los a la sala d'estar, on uns 80 van copejar i van arrencar taules, van trencar objectes i van forçar una porta, i alguns d'ells anaven armats amb llistons metàl·lics, trossos de vidre de metacrilat i fragments de rajoles.

Per això, es van activar les Unitats d'Intervenció Policial (UIP), els antiavalots, que es van presentar al centre a les 23 hores, van conduir aquests interns al pati, i després funcionaris policials els van escorcollar i els van pujar a les habitacions, on a les 00.15 hores es va normalitzar la situació.

Segons el fiscal, l'origen dels aldarulls va ser per un enfrontament entre interns algerians i albans, aliè al funcionament del centre, i no va ser una protesta per la situació de privació de llibertat.

DILIGÈNCIES

Per determinar els fets, el fiscal s'ha entrevistat amb el director del centre i amb cinc interns de manera privada, ha interrogat el responsable del servei mèdic, ha visitat les zones on van passar els fets i ha visionat les imatges de les càmeres de seguretat.

Després d'aquestes diligències, el fiscal afirma que la versió de la direcció i dels interns entrevistats "són coincidents" i que els incidents es van produir per problemes de convivència entre interns algerians i albans, que van derivar en una baralla.

"Cap dels interns entrevistats que, com s'ha dit, consten identificats com a participants actius en els fets, no va interpretar l'origen dels incidents com a forma de protesta per la privació de llibertat ni els vincula amb anomalies o deficiències en el funcionament del CIE", afirma Rodríguez Rey.

Sobre l'actuació policial, considera que els disturbis que es van produir legitimaven la decisió d'avisar la UIP ja que "es va alterar de manera intensa el funcionament del centre", el nombre de participants era elevat i hi va haver comportaments violents, a més que es va produir un intent de fuga i hi havia interns armats amb objectes perillosos.

Constata que la intervenció dels antiavalots va consistir a fer acte de presència i comminar els interns a deposar la seva actitud, sense que s'arribés a interactuar físicament amb els interns, ja que els que els van escorcollar van ser els agents del centre, que tampoc no van tenir una actuació "desproporcionada o abusiva".

El fiscal sí que considera que l'actuació dels interns que van participar en els incidents podria ser "constitutiva d'infracció penal" però recorda que aquests comportaments ja estan sent investigats en unes diligències prèvies obertes pel jutjat d'instrucció 24 de Barcelona.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés