Publicat 10/04/2018 15:38

FiraTàrrega donarà suport a 12 projectes artístics amb l'espai públic com a referència

Membres dels projectes que rebran suport de FiraTàrrega
EUROPA PRESS

"L'espai canvia. Els carrers d'ahir no són igual als de demà", assegura el seu director

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

FiraTàrrega donarà suport a 12 projectes escènics emergents amb l'espai públic contemporani com a referència dins del seu programa Suport a la Creació 2018, que arriba a la vuitena edició i que donarà a conèixer aquestes propostes amb 10 assajos oberts a Tàrrega (Lleida), de maig fins a agost, i que del 6 al 9 de setembre es presentaran a la fira.

"Volem posar en qüestió com veiem l'espai públic i com canvia perquè els carrers d'ahir no són les mateixes que els d'avui ni els de demà", ha reflexionat el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, aquest dimarts en roda de premsa a Barcelona.

Duran ha explicat que la temàtica d'aquesta edició procedeix del trienni que van iniciar el 2016 per reivindicar les arts de carrer, que els ha portat a tractar temes com la interculturalitat i la participació, i que en aquesta ocasió els projectes també abordaran qüestions com la inclusió, la memòria, la identitat i el territori.

REFLEXIÓ SOBRE ELS LÍMITS

La majoria de les propostes reflexionaran sobre els límits de l'individu en la societat com 'Flou papagai', de Mumusic Circus, que també es presentarà a La Mostra d'Igualada, i que barrejarà teatre, dansa i circ; així com 'Corporeïtats al límit', de Diana Coca, qui qüestionarà la circulació a l'espai públic a través del seu propi cos i "com entra en contradicció amb les forces de seguretat i altres actors".

'Painball', el primer espectacle de carrer dels Impuxibles, també parlarà de la llibertat com a individus i com a societat per "combatre la normalització de la censura"; i 'Tza tzpar', del col·lectiu Hui Basa, plantejarà "com actua l'ésser humà davant una amenaça de perill imminent i com es viu l'espera".

EXALUMNES I ESPAI GUINOVART

Tres de les produccions estan estretament vinculades amb el Màster i Postgrau de Creació en Arts de Carrer del certamen com 'Ohtli', de l'exalumna Claudia González; 'ZH o 36 milions d'anys a 120 km/h', del col·lectiu Emilia Gargot; i 'Projecte X', de la companyia Silere.

Aquest any, la FiraTàrrega també iniciarà una col·laboració amb l'Espai Guinovart d'Agramunt amb el projecte 'Arc residual', de Joan Rieradevall, que construirà una espècie d'"arc de triomf" amb els residus dels visitants, i que reflexionarà sobre el sentit de l'art i la capacitat humana d'intervenir en el paisatge i al territori.

D'altra banda, la proposta '5.102 m/s', de l'artista Joan Català, experimentarà amb el ferro i el so en una peça que vol ser una prova per a dos futurs projectes, que veuran la llum en els propers anys.

PROPOSTES INTERNACIONALS

Respecte a les propostes internacionals, FiraTàrrega donarà suport a un projecte d'escriptura dramàtica dels mexicans Antonio Zúñiga i Melina Pereyra, un encàrrec específic del certamen que tractarà la qüestió de la memòria històrica al cementiri del municipi, i que abordarà "per què per a uns un mort és un heroi i per a uns altres un feixista".

'Hunting for the Unicorn', de Becki Parker i Vero Cendoya, serà una altra de les propostes, fruit de la col·laboració entre la fira i el Stockton Internacional Riverside Festival del Regne Unit, que treballarà el tema de l'autisme.

A més, el programa de suport a la creació comptarà amb l'artista John Fisherman que, sense estar present i a través de xarxes i diferents mitjans, "qüestionarà la manera en què vivim, en la qual els diners ho és absolutament tot" amb el seu projecte '#moneyforfree'.

Paral·lelament, el certamen també presentarà aquest maig el resultat del treball de ciència ciutadana vinculat a l'espectacle 'urGent estimar', d'Ada Vilaró i Josep Perelló, que va inaugurar FiraTàrrega 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés