Actualitzat 22/10/2015 16:49

La xarxa de desfibril·ladors a farmàcies de Barcelona segueix la seva expansió després d'evitar dues morts

El cardiólogo del Hospital Clínic de Barcelona, Josep Brugada
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 març (EUROPA PRESS) -

La programa iniciat el 2013 que persegueix instal·lar desfibril·ladors a totes les farmàcies de Barcelona segueix la seva expansió i ja ha arribat a 180 establiments, a més que ha permès salvar la vida de dues persones que havien patit un infart en la via pública.

Ho ha explicat el cardiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Brugada, en la conferència inaugural del Congrés i Saló Europeu de Farmàcia Infarma 2015, que se celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona des d'aquest dimarts fins al dijous.

Brugada és expert en joc decisiu i un dels impulsors de la instal·lació de desfibril·ladors electrònics intel·ligents en les farmàcies de Barcelona, uns aparells que permeten remuntar el ritme cardíac perdut en alguns casos, fet que contribueix a reduir les 4.000 morts fulminants que es produeixen cada any a Catalunya.

La iniciativa va començar en una primera fase pilot a una cinquantena de farmàcies: "Ara ja hem passat la fase dos i hem arribat a 180, amb l'objectiu d'arribar a la fase tres, que ja les cobrirà a totes".

Ha destacat que més del 93% dels barcelonins té una farmàcia llevat 250 metres, de manera que "tenir desfibril·ladors fàcilment identificables pot ajudar a salvar vides", tenint en compte que el joc decisiu pot presentar-se en qualsevol moment i lloc.

La iniciativa ha estat impulsada per l'Associació Barcelona Salut i té el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i amb el finançament de Laboratoris Ferrer i la Fundació AXA.

Abans de la seva implantació a Barcelona, el projecte va començar a Girona, on s'han salvat 22 vides gràcies als desfibril·ladors instal·lats en les farmàcies.

MÀQUINA "QUE NO POT PARAR"

Ha destacat que el cor bomba cinc litres de sang i batega 70 vegades cada minut, "fet que el converteix en una maquina que no pot parar mai", i ha destacat que el 40% de la mortalitat es deu a causes cardiovasculars.

Durant els tres dies d'Infarma, més de 220 ponents d'àmbit nacional i internacional participaran en una desena de taules i més de seixanta aules actives, en les que abordaran els nous serveis que ofereixen les farmàcies al pacient de manera creixent, així com l'actualitat i les perspectives del sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés