Actualitzat 31/08/2014 15:35

Uns 20.000 malalts es podran beneficiar d'un nou fàrmac per a la insuficiència cardíaca

Novartis presenta resultados del fármaco LCZ969 para la insuficiencia cardiaca
EUROPA PRESS

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 31 ago. (EUROPA PRESS) -

El nou fàrmac per a la insuficiència cardíaca LCZ696 de Novartis --encara en fase d'investigació--, que redueix en un 20% la mortalitat i millora la qualitat de vida, podrà beneficiar durant el seu primer any al mercat a uns 20.000 malalts amb fracció d'ejecció reduïda --o deprimida-- (IC-FER) i compleixin amb una sèrie de criteris clínics.

En roda de premsa aquest diumenge durant el congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC) a l'Hotel Hesperia Tower de Barcelona, el cap de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca i Trasplantament Cardíac de l'Hospital de Bellvitge, Nicolás Manito; el president de la Societat Catalana de Cardiologia, Antoni Bayés-Genís, i la metgessa de l'Àrea Cardiovascular i Metabolisme de Novartis, Gemma Gambús, entre d'altres, han presentat els resultats de l'assaig de referència 'Pardigm-HF' sobre l'LCZ696, que va arrencar el desembre del 2009 i va culminar el mes de març del 2014.

L'estudi ha conclòs que l'LCZ696 aconsegueix reduir el nombre de morts per causes cardiovasculars en un 20%, en comparació dels pacients que van rebre IECA enalapril --Inhibidors de l'Enzim Convertidor d'Angiotensina--, a més de reduir en un 21% el nombre d'hospitalitzacions per insuficiència cardíaca, i en un 16%, el risc de mortalitat per qualsevol causa.

A l'assaig s'han sotmès un total de 8.442 pacients que patien una insuficiència cardíaca amb fracció d'ejecció reduïda --suposa la meitat de totes les insuficiències-- que, a més, era de caràcter lleu o moderat, estaven en tractament mèdic i tenien biomarcadors i diagnòstics d'insuficiència.

Segons ha explicat Manito, aquests criteris determinaran el perfil dels pacients als quals s'administri el medicament quan surti al mercat; Novartis té previst presentar la sol·licitud d'autorització comercial davant de l'FDA estatunidenca a final de 2014, i davant de la UE a començament de 2015.

MILLORA LA QUALITAT DE VIDA

Bayés-Genís ha exposat que aquest fàrmac també "millora la qualitat de vida dels pacients" perquè redueix els reingressos hospitalaris --cap malaltia crònica provoca aquest nivell de rehospitalitzacions--, els malalts es troben millor i tenen una autopercepció de millor qualitat de vida, segons els qüestionaris comparatius que van passar als participants.

Ha qualificat la insuficiència cardíaca (IC) d'"epidèmia en prevalença", ja que el 30% de morts anuals són cardiovasculars, de les quals 18.500 són per aquest tipus, superant l'infart --17.000 morts--, i a Espanya pateixen IC 1,3 milions de persones: el perfil és un home --70%-- de 66 anys i amb moltes patologies associades.

La reducció dels reingressos hospitalaris també repercutirà en els "costos econòmics del sistema sanitari", ha pronosticat Manito, ja que els reingressos solen ser del 40% en els tres primers mesos.

El president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), José Ramón González-Juanatey, ha assegurat que aquest estudi és "l'estrella" del congrés, ja que fins ara tots els fàrmacs bloquejaven sistemes, i l'LCZ696 estimula les defenses naturals de l'individu.

"Des de fa deu anys no hi havia un tractament per a la insuficiència cardíaca d'aquest tipus", ha celebrat el cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital La Paz, Jose Luis Lopez-Sendon, si bé ha cridat a no exagerar les expectatives, ja que els malalts han de tenir les característiques de l'estudi.

En aquest sentit, Gambós ha subratllat que encara estan treballant en els criteris d'inclusió i exclusió en el procés d'aprovació.

La insuficiència cardíaca, que és una malaltia debilitant i potencialment mortal en la qual el cor no pot bombar suficient sang, afecta més de 26 milions de persones a tot el món, i una de cada cinc persones majors de 40 anys desenvoluparà aquesta patologia en la seva vida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés