Publicat 11/6/2019 17:18:26 +02:00CET

Fins a 1.000 assassinades per violència de gènere des del 2003, i encara per confirmar-se el crim d'Ayamonte (Huelva)

El Defensor del Pueblo pide suspender la patria potestad y el régimen de visitas a presuntos maltratadores
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La xifra oficial de dones assassinades a Espanya per homes amb els quals mantenien o havien mantingut una relació sentimental des de l'any 2003 ascendeix a 999, a l'espera per confirmar si la violència de gènere està darrere del crim a Ayamonte (Huelva), on una parella va ser localitzada dissabte passat sense vida i amb signes de violència.

La Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, organisme que s'encarrega de la recopilació d'aquestes dades, està recaptant dades sobre aquest cas, tal com ha informat a través de Twitter, pel fet que està "decretat el secret de sumari". Per tant, de moment la víctima no se suma al registre oficial, encara que les administracions locals ja han condemnat aquests fets com a crim masclista.

Segons ha publicat aquest organisme en aquesta xarxa social, sí s'ha inclòs la dona de 29 anys presumptament assassinada aquest dilluns per la seva parella, qui s'hauria suïcidat després de cometre el crim, a Alboraia (València), una confirmació que no s'ha produït fins a aquest mateix dimarts. En definitiva amb aquest víctima mortal en l'àmbit de la parella o exparella, ja són 999 les assassinades que consten en la fitxa que s'elabora des del 2003.

Des d'aquest any es van començar a comptabilitzar aquest tipus de crims masclistes amb vista a l'aprovació, un any més tard, de la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Segons aquestes xifres, la mitjana és de 60 assassinats cada any i l'exercici amb més víctimes mortals va ser el 2008, amb 76 dones assassinades, seguit del 2010, amb 73; i el que menys, l'any passat, quan es van registrar 47.

D'acord al Centre de Recerques Sociològiques, la violència de gènere la pateixen més de 600.000 dones cada any a Espanya, encara que menys de la quarta part es decideixen a explicar-lo. De fet, segons les dades oficials, la majoria de les víctimes comptabilitzades en el registre oficial --entorn al 70%-- no havia denunciat el seu presumpte agressor.

La primera a incorporar-se a aquest recompte va ser Yaneth, estrangera de 28 anys que va ser llançada des d'un segon pis pel qual era el seu nuvi a la localitat malaguenya de Fuengirola el 7 de gener del 2003 i, previsiblement, l'última serà la dona assassinada a Ayamonte.

Elles són la primera i l'última en una estadística poblada d'històries de dones en què l'únic tret en comú entre totes elles és precisament la seva condició femenina. De fet, són diverses les associacions feministes que en reiterades ocasions han destacat que aquest tipus de violència contra les dones "s'ha cobrat més vides que el terrorisme d'ETA". Les víctimes mortals a mans de la banda terrorista ascendeixen a 853 en els seus 40 anys d'història, segons xifres del Ministeri de l'Interior confirmades a Europa Press.

el més llegit

 1. 1

  La Generalitat decidirà dimecres sobre l'ús obligatori de la mascareta

 2. 2

  Una dona es llença pel balcó per por que l'agredeixi la seva parella a Manresa

 3. 3

  La jutgessa autoritza que Junqueras, Rull i Turull surtin de la presó per treballar

 4. 4

  Presó per a la detinguda per matar a punyalades una familiar a Pont de Vilomara (Barcelona)

 5. 5

  Bolsonaro confirma que té coronavirus