Publicat 09/01/2021 17:13CET

'Filomena' és l'avantsala d'una onada de fred que durarà fins dijous vinent, amb mínimes de -10ºC

Terol, Zaragoza, Tarragona, Castelló i València es troben en aquests moments en avís vermell per risc extrem

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La borrasca 'Filomena', que per ara deixa en avís vermell per risc extrem Terol, Zaragoza, Tarragona, Castelló i València, és l'avantsala d'una onada de fred que durarà fins dijous vinent, amb mínimes de -10ºC, segons l'avís especial que ha emès l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Aquesta situació es produirà des de l'11 de gener en àmplies zones de l'interior peninsular, fins al dijous 14 de gener inclusivament, amb un grau de probabilitat molt alt (més del 80%), segons precisa l'AEMET.

Així, després del pas de la borrasca 'Filomena', que entre aquest dissabte i diumenge passarà al Mediterrani, a partir del dilluns 11 entrarà per l'oest un anticicló atlàntic que estabilitzarà la situació. A causa de la influència de 'Filomena' encara es registraran nevades importants a cotes molt baixes, sobretot al centre i interior del nord-est peninsular, que es remetran entre aquest 9 i 10 de gener de sud a nord.

Amb l'arribada de l'anticicló es produirà un descens de les temperatures nocturnes, amb glaçades generalitzades a l'interior peninsular, que seran fortes a zones de muntanya i en àmplies zones planes amb superfície nevada, i afectaran sobretot a la zona centre i àrees de l'interior de la meitat oriental, que és on ara com ara es registren les nevades més importants.

A partir de diumenge de matinada a dilluns, començarà un descens de temperatures nocturnes, que continuarà la nit següent, amb gelades fortes en àmplies zones de l'interior i temperatures mínimes que seran inferiors a -10ºC en zones de muntanya i àrees planes amb superfície nevada, i afectaràn a punts on aquesta circumstància és molt poc freqüent. En algunes zones les màximes es quedaran molt curtes, i superaran amb prou feines els 0ºC, o fins i tot quedaran per sota d'aquest registre.

A partir de dimarts a la matinada a dimecres hi haurà un ascens notable de les temperatures, sobretot de les nocturnes, que continuarà els dies següents, especialment a zones de muntanya, tot i que les glaçades encara seran importants a zones planes del centre, tant dimecres a la matinada com el dijous 14 de gener.

De dijous de matinada a divendres 15 és probable que es mantinguin les glaçades a l'interior peninsular tot i que seran menys severes, i podrien posar fi a l'episodi que ha causat aquest avís especial.

A MADRID NO NEVAVA TANT DES DEL 1971

La situació que ha provocat 'Filomena' ha deixat a Madrid 33 litres per metre quadrat en forma de neu les 24 hores prèvies a les 7 del matí d'aquest 9 de gener. Com a mínim des del 1971 no neva tant, segons detalla l'AEMET, que destaca per aquest dissabte les nevades molt copioses que es produiran al centre de la Península i a l'interior del terç oriental.

També s'esperen precipitacions localment fortes o persistents al sud d'Andalusia, nord de l'àrea mediterrània, al voltant dels sistemes Central i Ibèric i Canàries muntanyenques; així com vent fort a l'àrea mediterrània i litoral gallec.

A Canàries, hi haurà precipitacions localment fortes als vessants orientats al nord de Tenerife, la Palma, la Gomera i Gran Canària. Probables precipitacions en forma de neu a Tenerife i la Palma, poc probables, puntualment, a Gran Canària.

Per a aquest diumenge, s'esperen nevades a cotes baixes a l'interior peninsular, així com gelades als sistemes muntanyencs, l'altiplà Sud i el sud de l'altiplà Nord. Hi haurà intervals de vent fort al litoral de Galícia i de Catalunya, així com precipitacions localment fortes a l'extrem sud peninsular, litoral català i Balears.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés