Actualitzat 10/07/2018 14:38

La Filmoteca viatjarà a les Filipines de la llei marcial en una retrospectiva de Lav Diaz

El cineasta Lav Diaz
EUROPA PRESS

És la primera col·laboració oficial entre Filmoteca i el Grec, que aquest any incorpora el cinema

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

La Filmoteca de Catalunya viatjarà des d'aquest dimarts fins al 27 de juliol a les Filipines de la llei marcial amb una retrospectiva del cineasta filipí Lav Diaz, que projectarà cinc dels seus films més "cèlebres" dins de la programació del Grec Festival de Barcelona, que aquest any incorpora el cinema i viatja a Àsia per dialogar entre Orient i Occident.

En roda de premsa aquest dimarts, Diaz ha destacat que la majoria dels films programats mostraran el seu país natal durant l'època de la dictadura i la llei marcial: "Integro part de la història del meu país, el cinema és una eina política", ha emfatitzat.

I ha afegit que el setè art configura un "compromís social" que serveix per revisar el passat i contribuir a la transformació.

Entre els films de la retrospectiva destaquen 'The woman who left' (2016), amb el qual va rebre el Lleó d'Or al Festival de Venècia i en què explica la història d'una dona que va ser empresonada injustament, basada en un relat de Lev Tolstoi, un dels seus referents.

També 'Melancholia' (2008), sobre víctimes de la dictadura filipina, i 'Evolution of a Filipino Family' (2005), que va gravar al llarg d'11 anys per mostrar l'evolució d'una família del país asiàtic i que dura 11 hores, per la qual cosa la Filmoteca ha programat en dues parts.

La retrospectiva començarà aquest dimarts a les 17.00 hores a l'espai barceloní amb un diàleg entre Diaz i el cineasta català Albert Serra, amb qui manté una amistat després d'haver coincidit en diferents festivals.

CINEMA SENSE LIMITACIONS

Preguntat per l'extensió que caracteritza les seves pel·lícules, Diaz ha defensat que el cinema "hauria de ser lliure i no estar sotmès a condicionaments ni a rellotges", i ha advocat per un art que tingui sentit en si mateix.

"Faig cinema pel cinema, sense pensar en el públic", ha remarcat el director, que ha dit que no considera que la durada de les seves pel·lícules pugui tenir un impacte negatiu en l'audiència, i que aquesta ha de venir després a manera de conclusió lògica.

COL·LABORACIÓ AMB EL GREC

El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, s'ha mostrat satisfet de poder col·laborar amb el festival barceloní, que en aquesta edició viatja a Àsia per mostrar un diàleg entre Orient i Occident.

Per la seva banda, el director del Festival Grec, Francesc Casadesús, ha explicat que el certamen havia d'incorporar el cinema a la seva programació en considerar-ho un "art", i que va pensar en Lav Diaz com a figura cinematogràfica a descobrir després d'assistir a un rodatge seu a Singapur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés