Publicat 20/11/2019 19:20:01 +01:00CET

La Filmoteca projectarà de franc una altra pel·lícula finalista del Premi LUX de l'Eurocambra

Cartell del Premi Lux de cinema del Parlament Europeu, del 2019
PARLAMENTO EUROPEO

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

La Filmoteca de Catalunya projectarà gratuïtament aquest dijous la segona de les tres pel·lícules finalistes del Premi LUX del Parlament Europeu, 'God Exists, Her Name Is Petrunya', de la directora macedònia Teona Strugar Mitevska, que assistirà a la projecció.

El film és una coproducció de Macedònia del Nord, Bèlgica, Eslovènia, Croàcia i França, i es va presentar a la Berlinale, en què va guanyar el Premi del Jurat Ecumènic d'aquest any.

La història parteix d'un fet real del 2014 i comença en un poble dels Balcans, on un sacerdot ortodox llança una creu al riu perquè l'home que la reculli tingui bona sort tot l'any; però qui la troba primer és una dona, Petrunya (interpretada per Zorica Nusheva): això basteix un relat sobre la rebel·lia i la capacitat de resistència contra la tradició.

Les altres finalistes del Premi LUX són 'El Reino' (Espanya-França, Rodrigo Sorogoyen), que es va projectar fa una setmana; i el documental 'Cold Case Hammarskjöld' (Dinamarca-Noruega-Suècia-Bèlgica, Mads Brügger), que es projectarà el dijous 28 a la Filmoteca, també gratuïtament.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, anunciarà la guanyadora en una sessió a Estrasburg (França) el dimecres 27 de novembre, amb la presència dels directors.

L'Eurocambra concedeix el guardó des del 2007 a films les històries dels quals afavoreixen el debat públic europeu i aborden qüestions com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques i els drets fundalmentals.