Publicat 2/12/2019 17:56:09 +01:00CET

La Filmoteca de Catalunya es bolcarà en Fellini el 2020 amb una "magna retrospectiva"

La Filmoteca de Catalunya es bolcarà en Fellini el 2020 amb una "magna retrospectiva"
E.RIAMBAU Y M.VILALLONGA

Jaume Plensa i Lluís Homar tindran carta blanca per programar

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

La Filmoteca de Catalunya es bolcarà aquest 2020 en el centenari de Federico Fellini amb una "magna retrospectiva" sobre el mag italià, a part de protagonitzar el cartell de la temporada amb el cartell 'Adorem el cinema'.

Segons ha explicat en roda de premsa aquest dilluns el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, el gener i febrer es commemorarà la seva figura amb una retrospectiva completa de la seva obra, inclosa la seva etapa com a guionista i les seves col·laboracions amb contemporanis de la seva època.

A part de 'La dolce vita' (1960), la Filmoteca projectarà cintes del cineasta com 'Luci del varietà' (1950), 'I vitelloni' (1953), 'La Strada' (1954) i 'Le notti di Calabria' (1957), i sobre la presència dels seus col·laboradors Riambau ha considerat que és complicat perquè la majoria no estan vius i dels pocs que ho estan, Dante Ferretti, actualment treballa a Los Angeles (Estats Units) amb Martin Scorsese.

Una de les grans exposicions de la temporada serà la dedicada a David Lynch 'Somnis: homenatge a Fellini', consistent en 11 litografies creades per Lynch el 2018 en homenatge a la figura de Fellini i a les seves pel·lícules més emblemàtiques.

Complementen l'exposició 12 dibuixos originals fets pel mateix Fellini i procedents de la Fellini Foundation for Cinema, a part de projectar-se en l'exhibició el documental 'David Lynch: The Art of Life'.

També al gener, la Filmoteca celebrarà el 25 aniversari de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac) amb un cicle de nou sessions integrat pels llargmetratges produïts pels seus realitzadors.

L'equipament celebrarà el març i abril el centenari del director Éric Rohmer, recuperant els seus documentals per a la televisió pública francesa sobre filosofia i art i amb la presència de l'actriu Marie Rivière.

Al març, l'escultor Jaume Plensa tindrà carta blanca per a un cicle a la Filmoteca de Catalunya, en la selecció de la qual "revelarà els seus gustos cinematogràfics".

Al maig, la protagonista serà la cineasta francesa Agnès Jaoui, que mostrarà els seus gustos cinematogràfics en una selecció feta per ella i que tindrà pel·lícules com 'Un air de famille' (1996), i 'Comme une image' (2004).

Una altra carta blanca serà la de Lluís Homar, actor de teatre però també de televisió i cinema, que presentarà al setembre "les pel·lícules favorites de la seva filmografia i d'altres".