Actualitzat 06/10/2015 14:01

El fetus treuen la llengua si senten música des de la vagina de la mare

Desenvolupen un dispositiu emissor que ha estat comercialitzat

   BARCELONA, 6 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Marquès de Barcelona ha descobert que el fetus de més de 16 setmanes de gestació obren la boca i treuen la llengua --moviments de vocalització previs a l'adquisició del llenguatge-- si senten música des de la vagina de la mare amb un dispositiu emissor.

   La investigació pionera 'Fetal facial expression in response to intravaginal music emission', publicada a la revista britànica 'Ultrasound', ha estat presentada aquest dimarts en roda de premsa per la investigadora Marisa López-Teijón, el catedràtic Alberto Prats i el director científic de l'Institut Marquès, Alex García-Faura.

   L'estudi, fet sobre més de 106 pacients que es trobaven entre les setmanes 14 i 39 de gestació, va analitzar tres grups utilitzant diferents tipus d'estimulació fetal: la via abdominal, la vaginal --a 54 db-- i les vibracions sonores no musicals emeses també des de la vagina.

  

Cargando el vídeo....

   Després de comparar-los, van constar que l'únic increment d'aquests moviments de boca i llengua va ser el del grup de música emesa per via vaginal, no només en nombre de fetus --el 87% van respondre--, sinó en la freqüència de moviments, perquè van treure la llengua una mitjana de cinc o més vegades.

   Segons López-Teijón, l'estudi ha trobat "la fórmula perquè el fetus sentin com els adults i que els arribi el so de manera eficaç", ja que viu insonoritzat en el ventre de la mare i sent els sons com un xiuxiueig i de manera distorsionada.

DISPOSITIU AL MERCAT

   "La música activa circuits cerebrals primitius implicats en la comunicació i el llenguatge", ha expressat la investigadora, que ha negat que pugui ser perjudicial i ha aconsellat utilitzar l'aparell entre 10 i 20 minuts -matí i nit- sense interrompre el cicle del somni.

   El dispositiu 'Babypod' es connecta al mòbil i està patentat pels investigadors i cedit a una empresa electrònica que ha impulsat la seva comercialització per 120 euros; segons la investigadora, "no és un producte sanitari" i no té contraindicacions.

   Prats ha expressat que la música provoca moviments perquè activa circuits del tronc de l'encèfal relacionats amb la comunicació i el llenguatge, per la qual cosa els sons dissonants --les vibracions-- no activen aquests circuits i no generen aquesta resposta.

ALGUNES APLICACIONS

   Aquesta troballa ajudarà que les ecografies siguin més eficaços i ràpides: "En introduir moviments permet veure totes les estructures i s'escurça l'exploració", a més que estimula sensorialment el fetus, el que és millor com més precoç, segons López-Teijón.

   El dispositiu emissor també permet descartar la sordesa fetal, suposa una reducció de l'estrès de la mare, i obre una important línia d'investigació pre i postnatal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés