Publicat 9/5/2019 17:43:22 +02:00CET

El Festival de Torroella de Montgrí obrirà amb una estrena de Jordi Savall sobre l'esclavitud

El Festival de Torroella de Montgrí obrirà amb una estrena de Jordi Savall sobre l'escalvitud
EUROPA PRESS

Explicarà també amb Mal Pelo, La Grande Chapelle i un nou concert de Joaquín Achúcarro

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

El 39 Festival de Torroella de Montgrí (Girona), que se celebrarà del 2 al 22 d'agost, tindrà 14 concerts i obrirà amb la nova creació de Jordi Savall 'Les rutes de l'esclavatge', en una programació que busca la singularitat i "fer coses que no es troben en altres festivals".

En roda de premsa aquest dijous, la directora artística del festival, Montse Faura, ha explicat que el fil conductor serà "el diàleg entre el present de la música i els clàssics" sobre la base de l'aforisme 'Aurea dicta', una expressió emprada pel poeta i filòsof romà Lucreci que designa frases convertides en proverbis, i amb la qual es convida als músics al fet que dialoguin amb els clàssics en els concerts.

Ha subratllat que el concert inaugural serà una estrena amb el Festival Grec de Barcelona --que acollirà la primera part de l'espectacle abans de l'estrena de la segona a Torroella--, on la Capella Reial de Catalunya i Hèsperion XXI, amb 28 músics i un recitador, donaran un "gran homenatge" als esclavitzats durant més de quatre segles a Europa, Àfrica i Amèrica, que evoca la vergonyosa història de deportació i esclavitud que va afectar més de 25 milions d'africans.

EN MEMÒRIA D'ERNEST LLUCH

El president de les Joventuts Musicals de Torroella, Albert Bou, ha recordat que Ernest Lluch "va col·laborar molt amb el festival" i, Faura ha afegit que va estar molt implicat en el festival i cada any se li dedica un concert, que en aquesta ocasió anirà a càrrec de la Gran Chapelle, amb obres del compositor hispànic del segle XVIII Antoni Soler i Domenico Scarlatti.

El compositor de capçalera del festival, Johannes Sebastian Bach, estarà present en dos concerts: una de les seves cantates sacras a càrrec de l'Amsterdam Baroque Orchestra & Choir amb direcció de Ton Koopman, i un espectacle a càrrec de Mal Pelo bailado per María Muñoz, en la qual combinarà "la dansa d'alguns preludis amb la memòria d'algunes fuges ballades en silenci".

Les noves generacions d'intèrprets estaran presents amb la Cantoría i La Vaghezza, mentre que a l'apartat de Singulars, la música antiga comptarà amb la participació de "destacats intèrprets", com el violinista Fabio Biondi, el guitarrista Giangiacomo Pinardi i els germans Zapico --Aarón, Daniel i Pablo-- al clavicémbalo, tiorba i guitarra, a més de l'acordió d'Iñaki Alberdi i el contratenor Carlos Mena.

La violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti aportaran la nota orquestral al festival, mentre que l'Orquestra Simfònica del Vallès clausurarà la 39 edició amb un programa amb obres de Ludwig van Beethoven i Serguéi Rachmaninov amb el pianista italià Giuseppe Andaloro.

L'holandesa Camerata Royal Concertgebouw Orchestra es presentarà en el festival amb obres de Boccherini i Shcubert, i el jove Cosmos Quartet oferirà un programa amb quartets de Franz Schubert, Béla Bartók i Beethoven.

La programació es completa amb el recital que des de 1993 ofereix Joaquín Achúcarro, de 87 anys, amb un programa pensat per a aquesta edició amb obres de Wolfgang Amadeus Mozart, Beethoven, Frederic Mompou i Manuel de Falla.

El director de l'Icec, Miquel Curante, ha enaltit l'acústica de l'Espai Ter i la "excel·lència" a la programació artística del festival; l'alcalde de la localitat, Josep Maria Rufí, ha destacat la importància de l'esdeveniment, i ha recordat l'exconsellera Dolors Bassa, "empresonada injustament a la presó".